BESNE BORBE UOČI VELIKE RUSKE LETNJE OFANZIVE: Rusi prodrli u Časov Jar, teški gubici kod Harkova

Autor:

Svet

11.06.2024

10:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čak četiri ukrajinske brigade zatražile rotaciju zbog gubitaka većih od 50 odsto

BESNE BORBE UOČI VELIKE RUSKE LETNJE OFANZIVE:  Rusi prodrli u Časov Jar, teški gubici kod Harkova

Foto: AP Alexei Alexandrov

Ukrajinski front uglavnom se stabilizovao i zaraćene strane prešle su na pozicione borbe u očekivanju ruske velike letnje ofanzive. Jedino su kod Časovog Jara Rusi uspeli da zauzmu gotovo ceo kvart Kanal, što im otvara put za osvajanje ovog strateški važnog grada iz kog nameravaju da zatvore klješta oko glavnine ukrajinskih snaga u Donbasu.

Ukrajinci su sabijen i u nekoliko višespratnica na zapadu kvarta i više nemaju dovoljno prostora za snabdevanje i kontranapade, pa se očekuje da će jednostavno otići odatle ili izginuti pod klizećim bombama. Ovim uspehom ruske snage izašle su širokim frontom na kanal Severski Donjec. Pri tom su na jugu prešli ovaj odbrambeni položaj Ukrajinaca na 500 metara dugačkom potezu duž kojeg je kanal sproveden kroz cevi, pa ne moraju da ga forsiraju i postavljaju pontonske mostove. 


Ruski prodor omogućen je ofanzivom u Harkovskoj oblasti, gde su pre mesec dana otvorili novi front. Ukrajinci su na taj pravac prebacili oko 50 bataljona, odnosno 17.000 vojnika, čime su Rusi bili zadovoljni, pa nisu ni pokazali ambiciju da napreduju dalje na jug, do oko 15 kilometara udaljene glavne linije ukrajinske odbrane.


Načelnik ukrajinskog generalštaba Aleksandar Sirski pokušao je kontraofanzivu u kojoj je zauzeo tri kote i prebacio neke bataljone preko reke nazad u centar Volčanska. Međutim, ukrajinski mediji i Telegram kanali navode da su posle šest dana besnih napada čak četiri ukrajinske brigade zatražile rotaciju zbog gubitaka većih od 50 odsto: To su 77. vazdušno-desantna, 13. brigade nacionalne garde i dve mehanizovane, 42. i 57, kao i 501. bataljon vojne policije. Prema istim izvorima, samo 92. i 35. brigada sačuvale su borbenu sposobnost.

BONUS VIDEO 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading