OVCU PRODAJU ZA 90.000 DOLARA! Evo šta je čini skupljom i od luksuznog automobila! NEMA KO JE NE ŽELI U OVOM DELU SVETA!

Autor:

Svet

08.06.2024

23:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posedovanje laduma vas razlikuje od drugih ljudi. Kada moja deca vide nekoga sa velikom ovcom, znaju da je to veoma važna osoba. Ladumi su za zvezde, a ne za obične ljude -, kaže kuvar Fatou Sen.

OVCU PRODAJU ZA 90.000 DOLARA! Evo šta je čini skupljom i od luksuznog automobila! NEMA KO JE NE ŽELI U OVOM DELU SVETA!

Foto: Printscreen/Youtube/Ladoum: Senegal's Star Sheep | Africa Direct Documentary

Tokom sajma u mestu Mbouru udaljenom 100 kilometara od glavnog grada Senegala, Dakara, ovce rase ladum prodaju se po ceni od 90.000 dolara. Životinja, poznata kao “kralj ovaca“, godinama se prodaje po cenama koje prevazilaze i cene luksuznih automobila, a za stanovništvo Senegala ova rasa je “više od ovce“, prenosi Anadolija.

 

Visok 1,5 metara i težak oko 170 kilograma, ladum više liči na malog konja nego na ovcu, a smatra se znakom prestiža u Zapadnoj Africi. Na sajmu, pred veliki muslimanski praznik Kurban-bajram kupcima su ponuđene ovce ove rase različitih boja i karakteristika.

 

Ladum je nastao mešanjem dve različite rase ovaca iz Mauritanije i Malija, a u gotovo svim regijama Senegala se održavaju takmičenja na kojima se bira najlepši ''kralj ovaca''.

Hibrid mauritanske rase ‘Touabire’ i malijskog ‘Bali-bali’, ladum je prvi put uzgajan van glavnog grada Senegala, Dakara, početkom 1970-ih. Za tako mladu rasu, ladum je neverovatno popularan u zapadnoafričkoj naciji, sa dobrostojećim porodicama i uzgajivačima koji troše mala bogatstva na primerak.

Mnogi sanjaju da će jednog dana imati dovoljno novca da ga kupe ovu rasu ovce . Da bi razumeli koliko je ladum poštovan, u zemlji u kojoj oko 40 odsto stanovništva živi sa 1,90 dolara dnevno, neki ljudi troše desetine hiljada dolara na jednu ovcu.

Ne može se poreći fizički kvalitet ovih ovaca. Oni su divovi od ovaca svoje vrste, dostižu visinu od 1,5 metra u ramenima i težinu od 170 kilograma, imaju glatku dlaku i duge, kovrdžave rogove, a njihovo meso je kako kažu mnogo ukusno.

- Posedovanje laduma vas razlikuje od drugih ljudi. Kada moja deca vide nekoga sa velikom ovcom, znaju da je to veoma važna osoba. Ladumi su za zvezde, a ne za obične ljude -  rekao je kuvar Fatou Sen za Quartz Africa.

Bonus video

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading