RUSI PRELAZE U NOVU FAZU RATA! Više ne igraju po pravilima, okreću novi list! "Global Hawk" nestao iznad Crnog mora!

Autor:

Svet

08.06.2024

23:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Incident je pokazao da ruska vojska poseduje sposobnost da se suprotstavi

RUSI PRELAZE U NOVU FAZU RATA! Više ne igraju po pravilima, okreću novi list! "Global Hawk" nestao iznad Crnog mora!

Foto: mil.ru

Građani Rusije već duže od godinu dana žive u iščekivanju rešenja problema američkih izviđačkih dronova koji slobodno lete iznad Crnog mora, koordinirajući napade ukrajinskih oružanih snaga na Krim i Krasnodarsku teritoriju.

Ruska vojska, uprkos redovnom prikupljanju informacija o lokaciji ruskih brodova, aviona i sistema PVO, još uvek nije preduzela aktivnu akciju protiv ovih bespilotnih letelica.

Presretanje američkog drona izazvalo kvar na motoru

Jedini put kada je ruski avion presreo američki izviđački dron bio je u martu 2023. godine. Tokom tog incidenta, dva Su-27 ruska aviona polila su MK-9 Reaper gorivom, uzrokujući kvar na motoru drona i njegovo potonuće u Crno more.

Ovaj incident je pokazao da ruska vojska poseduje sposobnost da se suprotstavi američkim dronovima, ali do sada nisu preduzeli dalje akcije.

Ruska priprema "iznenađenja" za američke dronove

Prema portalu "Military Observer", Moskva priprema "iznenađenja" za američke dronove koji izviđaju iznad Crnog mora.

Navodi se da će u bliskoj budućnosti američki dronovi imati tehničke probleme prilikom pokušaja letenja iznad ovog područja.

Čudan let američkog izviđačkog drona

Dana 4. juna, američki izviđački dron poleteo je iz američke baze na Siciliji i ušao u područje patrole iznad Crnog mora.

Tokom svog leta, dron je nestajao sa ekrana nadzornih mesta, a zatim se ponovo pojavljivao, između ostalog i u blizini Jalti.

Ove može biti uzrokovano upotrebom ruske opreme za elektronsko ratovanje, što je dovelo do netačnih ruta i nestanaka drona sa monitora.

Potreba za presretanjem američkih izviđačkih bespilotnih letelica

Potreba za presretanjem američkih izviđačkih bespilotnih letelica je nametnuta, posebno zbog dozvole koju su zemlje NATO-a dale Ukrajini za ispaljivanje raketa duboko u rusku teritoriju.

Američki dronovi su sposobni da otkriju i identifikuju ruske protivvazdušne sisteme, snime lokacije sistema za elektronsko ratovanje i pruže potpunu sliku stanja protivvazdušne odbrane.

Zbog toga, ruska vojska mora pronaći način da neutrališe ove letelice.

Primer uspešnog presretanja američke vojne bespilotne letelice

Istorija poznaje najmanje jedan slučaj uspešnog presretanja kontrole američke vojne bespilotne letelice.

2011. godine, kontrola nad tajnim dronom "Sentinel" izgubljena je na nebu Irana.

Iranci su uspeli da potisnu kontrolni signal bespilotne letelice i nateraju je da sleti na zemlju, čime su nadigrali SAD.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading