BAJDEN SE JAVNO IZVINIO UKRAJINI: Američki predsednik otkrio kako će se SAD odužiti zbog zadržavanja vojne pomoći Kijevu (VIDEO)

Autor:

Svet

07.06.2024

15:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bajden je obećao da SAD neće napustiti Ukrajinu, tvrdeći će ako to učini, Ukrajina biti potčinjena.

BAJDEN SE JAVNO IZVINIO UKRAJINI: Američki predsednik otkrio kako će se SAD odužiti zbog zadržavanja vojne pomoći Kijevu (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Američki predsednik, Džozef Bajden, danas se javno izvinio Ukrajini zbog višemesečnog zadržavanja američke vojne pomoći i najavio novi paket vojne pošiljke u vrednosti od 225 miliona dolara.

Govoreći u Parizu, dan nakon što su prisustvovao događajima povodom obeležavanja 80. godišnjice Dana D u Normandiji, Bajden se izvinio ukrajinskom narodu zbog republikanskog zadržavanja pomoći u Kongresu, pre nego što je slanje dodatne pomoći od 61 milion dolara odobreno u aprilu.

Predsednik SAD je naglasio da Vašington stoji uz Ukrajinu, uprkos odlaganju pomoći, i obećao da Vašington neće okrenuti leđa Kijevu, prenosi AP.

- Veoma je važno da u ovom jedinstvu svi Amerikanci ostanu uz Ukrajinu kao što je to bilo tokom Drugog svetskog rata kada su SAD pomogle da se spasu ljudski životi, da se spase Evropa. I računamo na vašu stalnu podršku da stojite sa nama rame uz rame - rekao je Volodimir Zelenski, predsednik Ukrajine, posle sastanka sa Bajdenom.

Podsetimo, Bajden je juče u govoru povodom 80. godišnjice Dana D, odnosno, savezničkog iskrcavanja u Normandiji, 1944. godine, povukao paralele između ruske invazije na Ukrajinu i Drugog svetskog rata.

On je obećao da SAD neće napustiti Ukrajinu, tvrdeći će ako to učini, Ukrajina biti potčinjena.

- Susedi Ukrajine će biti ugroženi, cela Evropa će biti ugrožena - prenosi BBC.

Bajden je upozorio da su demokratije širom sveta ponovo ugrožene i dodao da autokrate, uključujući ruskog predsednika, Vladimira Putina, kojeg je nazvao tiraninom, pažljivo prate odgovor Zapada na sukob u Ukrajini.

On je pozdravio napore "plemenite braće" koja je učestvovala u iskrcavanju na Dan D, rekavši da su "ljudi koji su se ovde borili bili heroji".

- Oni su znali, van svake sumnje, da postoje stvari za koje se vredi boriti i umirati. Sloboda je vredna toga. Demokratija je vredna toga. Amerika je vredna toga. Svet je vredan toga - poručio je Bajden.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading