ŠEST ZEMALJA EVROPE GRADI "ZID DRONOVA" PROTIV PUTINA: Da li ovo znači da je na pomolu zaista veliki rat?

Autor:

Svet

27.05.2024

10:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zemlje EU koje se graniče sa Rusijom postale su sve nervoznije da će ohrabreni Vladimir Putin okrenuti pogled na zapadne susede Rusije ako uspe u svom ratu u Ukrajini

ŠEST ZEMALJA EVROPE GRADI "ZID DRONOVA" PROTIV PUTINA: Da li ovo znači da je na pomolu zaista veliki rat?

Foto: AP/Mikhail Metzel

Norveška, Poljska i Finska radiće sa tri baltičke države, Estonijom, Letonijom i Litvanijom, na sprečavanju ruske agresije, uključujući sprečavanje prolaska migranata iz Rusije.

"Ovo je potpuno nova stvar. Granica dronom od Norveške do Poljske", rekla je Agne Bilotaite, ministarka unutrašnjih poslova Litvanije, za Baltik Njuz Servis.

Ona je naglasila da će im to omogućiti da se zaštite od provokacija neprijateljskih zemalja.

Zemlje EU koje se graniče sa Rusijom postale su sve nervoznije da će ohrabreni Vladimir Putin okrenuti pogled na zapadne susede Rusije ako uspe u svom ratu u Ukrajini.

U iščekivanju, Poljska je potrošila milijarde na poboljšanje odbrane granice sa Belorusijom, Estonija je izgradila mrežu pograničnih vojnih bunkera, a Finska, koja deli dugu granicu sa Rusijom, pristupila je NATO-u.

Finska je prošle godine bila prinuđena da zatvori granične prelaze sa Rusijom nakon što je Kremlj uputio migrante iz Azije i poslao ih preko granice na biciklima.

Finski zvaničnici rekli su da Moskva usmerava migraciju da destabilizuje Evropu.

Bilotaite je rekla da se detalji o "zidu dronova" još razrađuju i da je sporazum, potpisan tokom vikenda, deo šireg pristupa suprotstavljanju pretnjama iz Rusije.

Estonski predsednik Alar Karis smatra da susedne države Rusije moraju da se, kako je naveo, "pripremaju za najgore", kao i da se Rusija neće promeniti ni posle vlasti predsednika Vladimira Putina.

Karis je za finski javni servis Yle izjavio da je trenutno najvažnije zaustaviti "rusku ratnu mašinu".

"Učinićemo sve što možemo da Rusiju i Putina bacimo na kolena. Tada mogu početi ozbiljne rasprave o okončanju rata u Ukrajini", rekao je Karis.

Prema njegovom mišljenju, Rusija je dobila šansu za promenu 1990-ih, ali je sve krenulo u suprotnom smeru.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading