RATNI PLAN - BERLIN I PARIZ SPREMNI ZA RAT PROTIV PUTINA! Nemačka i Francuska razrađuju strategiju za drugu polovinu godine!

Autor:

Svet

26.05.2024

23:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kancelar Šolc sve bliži stanovištu predsednika Makrona da se Rusija mora vojno poraziti

RATNI PLAN - BERLIN I PARIZ SPREMNI ZA RAT PROTIV PUTINA! Nemačka i Francuska razrađuju strategiju za drugu polovinu godine!

Foto: AP/Markus Schreiber/Mikhail Klimentyev/Ap/ Alberto Pezzali/Julia Kochetova/Ebrahim Noroozi

Hronika

Nemačka i Francuska razrađuju strategiju za direktan konflikt s Rusijom ukoliko stvari krenu po zlu na ukrajinskom frontu, a taj sukob mogli bismo da vidimo već u drugoj polovini ove godine.

Kako se može čuti među zapadnim diplomatama i pročitati u poslovično dobro obaveštenim zapadnim medijima, kancelar Olaf Šolc i predsednik Emanuel Makron svesni su da je đavo odneo šalu i da je ukrajinska vojska u perspektivi pred kolapsom. Ukoliko to postane realnost, a sva je verovatnoća da će postati već u nekoliko narednih meseci, realnost će postati i slanje NATO trupa u Ukrajinu, a te trupe bile bi mahom sastavljene od vojnika evropskih zemalja.

ŠTA JE SUŠTINA

- Makron je, po svemu sudeći, uspeo da Šolcova stanovišta približi svojim. Suština onoga što oni ugovaraju jeste da je bolje poslati vojnike u Ukrajinu i tamo zaustaviti vojsku Vladimira Putina nego dočekati da se sukob kasnije odvija na teritoriji EU. E sad, koliko je uopšte realno da Putin krene u pohod na neku od baltičkih zemalja ili Poljsku, druga je priča, tek Berlin i Pariz sada veoma ozbiljno razmatraju svaki scenario - objašnjava jedan od zapadnih diplomata u Beogradu, čije su se prognoze uvek pokazivale kao tačne.

Nije slučajno (daleko od toga) što je Emanuel Makron juče počeo trodnevnu posetu Nemačkoj, što je prva poseta predsednika Francuske Berlinu u poslednje 24 godine.

Zvanično, Makron će se sastati s nemačkim predsednikom Frankom-Valterom Štajnmajerom, s kojim će posetiti nekoliko regiona Nemačke i naglasiti dobre i jedinstvene odnose između dve zemlje. Nezvanično, biće tu mnogo razgovora iza kulisa posete, tokom kojih će biti definisana zajednička vojna strategija prema Rusiji.

Orban upozorio da se sprema kataklizma

Mađarski premijer Viktor Orban, podsetimo, ocenio je u petak da su u Briselu u toku pripreme za ulazak Evrope u rat i dodao da je zbog toga neophodno ojačati odbrambene kapacitete Mađarske. On je kazao da postoje neke alarmantne sličnosti između sadašnjeg vremena i vremena kad su se vršile pripreme za Prvi i Drugi svetski rat.

Pozivajući Makrona kao jedinog stranog državnog gosta na obeležavanje godišnjice osnivanja Savezne Republike Nemačke, Štajnmajer je, kako pišu mediji, želeo da istakne jedinstven značaj nemačko-francuskog prijateljstva.

Sve ovo, ponovo nimalo slučajno, koincidira s izjavom Jensa Stoltenberga, generalnog sekretara NATO, koji je pre dva dana pozvao saveznike da povuku zabranu Ukrajini da koristi oružje Alijanse u napadima na vojne ciljeve na teritoriji Ruske Federacije.

ZBOG HARKOVA

To bi, kako ocenjuju svetski mediji, mogao biti fatalan korak ka daljoj eskalaciji, čiji bi krajnji ishod bila direktna konfrontacija evropskih zemalja unutar NATO s Rusijom i Vladimirom Putinom. Prevedeno na običan jezik, to bi značilo da svet klizi ka katastrofi.

- Sada, kada se vode mnoge borbe u Harkovu, blizu granice, uskraćivanje mogućnosti Ukrajini da koristi ovo oružje protiv legitimnih vojnih ciljeva na ruskoj teritoriji im otežava odbranu - rekao je Stoltenberg u intervjuu za Ekonomist.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading