"NIJE ZANIMLJIVO, DOSADAN SI!" Zelenski brutalno odgovorio Putinu na jučerašnje tvrdnje

Autor:

Svet

25.05.2024

16:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mandat predsednika Ukrajine, prema Ustavu zemlje, ograničen je na pet godina.

"NIJE ZANIMLJIVO, DOSADAN SI!" Zelenski brutalno odgovorio Putinu na jučerašnje tvrdnje

Foto: Tanjug/AP

Volodimir Zelenski je u intervjuu nezavisnim medijima centralnoazijskih zemalja prokomentarisao tvrdnje ruskih vlasti da mu je kao predsedniku Ukrajine nestao legitimitet zbog isteka njegovog mandata. 

- Ukrajinci znaju svoj Ustav, znaju zakone. Razumemo da su ove izjave nelegitimnog predsednika Ruske Federacije o nelegitimnosti predsednika Ukrajine, iskreno govoreći, dosadne. Nije zanimljivo. Svi adekvatni ljudi, koji znaju da čitaju zakone, pročitaće i naći zaključak. Stoga, da budem iskren, ovo me mnogo ne muči - rekao je Zelenski, odgovarajući na pitanje novinara o legitimnosti predsednika Ukrajine.

Novinari iz zemalja Centralne Azije razgovarali su sa Zelenskim, 24. maja, u Harkovu na teritoriji jedne štamparije, uništene kao rezultat ruskog udara 23. maja. Tokom intervjua, Zelenski je, na zahtev novinara, govorio ruski.

Ruske vlasti poslednjih meseci tvrde da je ukrajinski predsednik, Volodimir Zelenski, posle 20. maja 2024. godine navodno izgubio formalni legitimitet, jer mu je istekao predsednički mandat. Ruski predsednik, Vladimir Putin, izjavio je 24. maja da je legitimitet aktuelnog šefa Ukrajine "prestao".

Mandat predsednika Ukrajine, prema Ustavu zemlje, ograničen je na pet godina, dok član 108. Ustava kaže da predsednik ispunjava svoje dužnosti do izbora novog šefa države.

Pre početka rata punih razmera, predsednički izbori u Ukrajini bili su planirani da se održe 31. marta 2024. godine, ali su zbog vanrednog stanja odloženi.

Evropski parlament i Parlamentarna skupština Saveta Evrope odbili su da priznaju Vladimira Putina za legitimnog predsednika Ruske Federacije nakon što je po peti put izabran za šefa države.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading