ZEMLJA U ŠOKU NAKON SAOPŠTENJA POLICIJE: Uhapšen tinejdžer povezan sa terorističkim aktivnostima, ukazano na zabrinjavajući trend kod mladih

Autor:

Svet

24.05.2024

19:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Marfi je dodao da je oko petina uhapšenih zbog terorističkih krivičnih dela prošle godine bila mlađa od 18 godina.

ZEMLJA U ŠOKU NAKON SAOPŠTENJA POLICIJE: Uhapšen tinejdžer povezan sa terorističkim aktivnostima, ukazano na zabrinjavajući trend kod mladih

Foto: Shutterstock, Pxhere

Hronika

Policija je saopštila da se istraga, koju vodi Komanda za borbu protiv terorizma "Meta", odnosi na ekstremno desničarski teroristički materijal.

Tinejdžer je uhapšen u sredu na adresi u zapadnom Londonu zbog sumnje da poseduje informacije koje bi mogle biti korisne osobi koja je izvršila ili pripremala teroristički čin.

Kasnije je pušten uz kauciju do avgusta u čekanju na dalju istragu. Policajci su takođe izvršili pretres na adresi u zapadnom Londonu.

- Ovo hapšenje ukazuje na kontinuiran i zabrinjavajući trend uvlačenja mladih ljudi u aktivnosti povezane sa terorizmom - rekao je Dominik Marfi, šef Komande za borbu protiv terorizma.

On je dodao da je oko petina uhapšenih zbog terorističkih krivičnih dela prošle godine bila mlađa od 18 godina.

- Zbog toga je toliko važno da roditelji, prijatelji i porodica paze na bilo kakve znake upozorenja da bi dete moglo biti uvučeno u ekstremizam ili terorizam i da deluju rano, kontaktirajući nas za savet i podršku pre nego što bude prekasno - dodao je komandant Marfi.

Podsetimo, prema pisanju britanskog tabloida The Sun, Vojno-obaveštajna služba (GRU), Vladimira Putina, regrutuje ekstremiste sa krajnje desnice da izvrše terorističke napade u Velikoj Britaniji.

Izveštava se da su teroristi koje je angažovala Rusija izvršili niz napada u Zapadnoj Evropi u poslednjih šest meseci.

Ekstremiste regrutuju tajni oficiri ruske GRU i članovi Vagnerove grupe da izvrše napade u zemljama NATO, piše britanski Telegraf.

Izvor iz obaveštajnih službi kaže da GRU razvija mrežu desničarskih terorista da bi se rasporedili protiv NATO ciljeva.

- Ovi napadi se već dešavaju i traju već neko vreme u raznim zemljama NATO, a Velika Britanija je definitivno na listi meta - tvrdi izvor.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading