UHAPŠENO SEDMORO TINEJDŽERA: Policija otkrila kakva im je ideologija i zbog jednog događaja nije oklevala ni časa

Autor:

Svet

24.04.2024

12:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zločini počinjeni oružjem i nožem retki su u ovom gradu

UHAPŠENO SEDMORO TINEJDŽERA: Policija otkrila kakva im je ideologija i zbog jednog događaja nije oklevala ni časa

Foto: Tanjug/AP Photo/Rick Rycroft

Australijski protivteroristički tim uhapsio je danas sedmoro tinejdžera koji su povezani sa momkom, optuženim da je u verski motivisanom napadu, nožem nasrnuo na biskupa crkve i to tokom službe.

Policija je saopštila da je tim od više od 400 policajaca i pripadnika službi bezbednosti bio uključen u operaciju, u kojoj su uhapšeni saradnici 16-godišnjeg dečaka optuženog za teroristički čin.

Dečak je nožem izbo asirskog biskupa Mar Mari Emanuela tokom crkvene službe koja se 15. aprila prenosila uživo.

Policija je rekla da je privela tinejdžere jer su predstavljali "neprihvatljiv rizik" za društvo. Oni će tvrditi da su tinejdžeri verovali u verski motivisanu nasilnu ekstremističku ideologiju. Još pet osoba je na ispitivanju u policiji.

"Nema pretnje zajednici, a akcija koju smo danas preduzeli ublažila je svaki rizik od buduće ili dalje štete", rekao je zamenik poverenika policije Novog Južnog Velsa, Dejvid Hadson, na konferenciji za novinare nakon hapšenja.

Samo nekoliko dana nakon smrtonosnog masovnog ubadanja nožem u Bondiju, napad na Emanuela i strahovi od daljih napada ili osvete protiv gradske muslimanske zajednice doveli su inače miran Sidnej na loš glas.

Zločini počinjeni oružjem i nožem retki su u gradu, jednom od najsigurnijih na svetu.

Operacija Zajedničkog protivterorističkog tima (JTT), koja je uključivala 13 racija u Sidneju i regionalnom gradu Golburnu, bila je zajednički napor državne i savezne policije, kao i domaće obaveštajne agencije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading