STOP ZA VEŠTAČKU INTELIGENCIJU: Prestupnicima u zatvoru i sa dosijeima zabranjeno ono što ceo svet nestrpljivo iščekuje

Autor:

Svet

21.04.2024

11:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sve se sada menja i za njih

STOP ZA VEŠTAČKU INTELIGENCIJU: Prestupnicima u zatvoru i sa dosijeima zabranjeno ono što ceo svet nestrpljivo iščekuje

Foto: pixabay.com

Seksualnim prestupnicima osuđenim za izradu više od 1.000 nedozvoljenih slika dece zabranjeno je korišćenje bilo kakvih "instrumenata na bazi veštačke inteligencije (AI)" u narednih pet godina.

Ovom presudom, prvom te vrste u Velikoj Britaniji, optuženom Entoniju Doveru (48) britanski sud je naložio da "ne koristi, posećuje ili pristupa" alatima za generisanje veštačke inteligencije bez prethodne dozvole policije kako bi se sprečilo ponavljanje seksualnih prekršaja konstatovanih u februaru ove godine, prenosi londonski Gardijan.

Njemu je zabranjeno da koristi alate kao što su programi koji tekst transformišu u sliku, onih koji mogu da prave realistične slike na osnovu pisane komande i korišćenje veb-sajtova koji se koriste za generisanje eksplicitnih fotografija.

Njemu je izrečena kaznena mera, novčana kazna od 200 funti i izričita zabrana korišćenja softvera Stable Diffusion, koji su navodno koristili pedofili s ciljem da kreiraju hiperrealističan materijal o seksualnom zlostavljanju dece, navodi londonski dnevnik.

Andrijana Petković, mlada je žena iz Knjaževca, kada je pre 4 godine postavila fotografiju na društvene mreže, nije ni slutila da će nekome pasti na pamet, godinama kasnije, da je ukrade i montira i to tako da izgleda kao da se slikala naga.

Naime, Andrijana je fotografiju objavila 2020. godine na svom Instagram profilu, a nedavno se potpuno ista fotografija pojavila i to obrađena, bez odeće. Kako kaže, postoje indicije i da je deljena u Telegram grupama.

"Suprugu je fotografiju pokazao kolega na poslu, a njemu je putem poruke poslao drugi kolega. Kada smo pokušali da dođemo do onoga od koga je potekla slika, dobili smo odgovore da je slika preuzeta sa društvene mreže "Telegram", a niko ne zna ko je tamo poslao", rekla je Andrijana za Republiku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading