"GORA JE RODILA MIŠA" Oglasio se iranski ambasador u Srbiji o napadu Izraela i objasnio u čemu je uzrok problema

Autor:

Svet

19.04.2024

09:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iranski ambasador ukazuje na licemerje Amerikanaca po pitanju Izraela.

"GORA JE RODILA MIŠA" Oglasio se iranski ambasador u Srbiji o napadu Izraela i objasnio u čemu je uzrok problema

Foto: TV Informer/Printscreen

Gost emisije "Info jutro" na Informer TV je Rašid Hasan Pur Baei, ambasador Irana u Srbiji. On govori o tekućem sukobu njegove zemlje sa Izraelom.

- Ne znam kako da nazovem tu vest o napadu. Ne znam je li bio napad ili neka vrsta krađe. To je napad koji čak ni Izrael nije priznao da je izvršen. Kada smo mi odlučili da napadamo Izrael, obavestili smo da su naši dronovi i rakete ispaljeni ka Izraelu. Oni sada ništa ne saopštavaju, to je neki podlački čin. "Gora je rodila miša", kaže iranska poslovica. Ukoliko se to desilo od njihove strane, nikakvu vojnu vrednost nema. Prvo što je Izrael to još nije prihvatio. Drugo, slike kojima mi raspolažemo trenutno, nisu potpune. Informacije koje imamo, da su to bili mali dronovi na koje je iranski PVO reagovao i oborio ih. To možete nazvati svakim imenom, ali ne i vojnim napadom. Verovatno znate, juče je u Savetu bezbednosti bila na glasanju Rezolucila o članstvu Palestine u Ujedinjenim nacijama. Amerikanci su stavili veto. Gde se to uklapa sa ljudskim pravima i principima demokratije? S jedne strane tvrde da pokušavaju da obuzdaju Izrael, a ovo što smo videli je zapravo nagrada za njega. Ceo svet je prihvatio da je jedino rešenje za smirivanje situacije da Palestina postane zvanična država, ali se jedino SAD protive tome i stavljaju veto. Ovde je pitanje da li Amerike diktira svoju politiku Izraelu ili obrnuto. S druge strane, Amerikanci tvrde da su vođe demokratskog sveta. Gde vi ovde vidite da se primenjuju osnovni principi demokratije i ljudskih prava? Ukoliko kolektivno deluju koristeći dijalog, sigurno će naći rešenje. Onog momenta kad se zaustave diplomatske metode, onda nastane rat. Naš prvi prioritet je rešavanje regionalnih pitanja koristeći diplomatska sredstva. Glavni uzročnik svih regionalnih problema je palestinsko pitanje. To pitanje traje već 70, blizu 80, godina. Pogotovo nakon poslednjih događaja u Gazi, svet se uverio da to pitanje mora da se reši i da ona postane država. Ono što nama predstavlja pitanje je zašto Izrael koji tvrdi da ima toliku moć ne prizna to što je učinjeno? Ako ništa drugo, neka nauči od svog učitelja i zaštitnika, SAD. Kad god hoće da napada, prihvata i odgovornost za to što je učinjeno. Znate da ovo nije samo Izrael koji izaziva Iran na rat i sukob. To je zbir jedne koalicije, koja nastupa zajedno. Naše dronove, projektile, jesu pogodili, ali da li je to samo Izrael uradio? SAD, Francuska i Britanija su priznale da su pomogle Izraelu u obaranju tih projektila - kaže iranski ambasador.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading