BAJDEN UBEDIO NETANJAHUA DA ODUSTANE OD NAPADA? Njujork tajms: Amerika sprečila novu eskalaciju sukoba Izraela i Irana

Autor:

Svet

14.04.2024

15:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki predsednik Džo Bajden odvratio je premijera Benjamina Netanjahua da da zeleno svetlo za pokretanje uzvratnog udara na Iran nakon što je sinoć lansirao oko 300 dronova i projektila za napad na Izrael, piše Njujork tajms.

BAJDEN UBEDIO NETANJAHUA DA ODUSTANE OD NAPADA? Njujork tajms: Amerika sprečila novu eskalaciju sukoba Izraela i Irana

Foto: Sebastian Scheiner / AFP / Profimedia, Tanjug/AP Photo/Alex Brandon, File

Prema izveštaju, nekoliko članova izraelskog ratnog kabineta bilo je za pokretanje brzog napada, ali je nedostatak ozbiljne štete koju je naneo Iran, pored razgovora Benjamina Netanjahua sa Džozefom Bajdenom, doveo do toga da je on otkazan, prenosi Blic.

Portparol izraelske vojske: Odgovorićemo akcijom, a ne rečima

S druge strane, portparol izraelske vojske najavio je neodređeni odgovor nakon velikog iranskog napada na Izrael.

„Odgovorićemo Iranu akcijom, a ne rečima“, rekao je on u nedelju iranskoj televiziji u egzilu Iran International, prema objavi na platformi X.

Vojni portparol nije ulazio u detalje o tome kako bi mogao izgledati odgovor Izraela. U drugom postu vojske na farsiju je pisalo: „Svaka akcija ima reakciju, ne rečima, već akcijom“.

Sastanak izraelskog ratnog kabineta je i dalje u toku.

Kirbi: SAD nastavljaju da rade sa Netanjahuom

Savetnik za komunikacije za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je da će SAD „nastaviti da rade sa” i „savetovati” Netanjahua, u odgovoru na pitanje da li administracija veruje proceni izraelskog premijera o potencijalnom odgovoru na napad Irana.

On je rekao da veruje da širi rat nije neizbežan.

Kirbi je dodao da će SAD „nastaviti da pomažu“ Izraelu da se odbrani. Kirbi dodaje da SAD „ostaju na oprezu“, rekavši da smo „veoma jasno stavili do znanja svim stranama, uključujući Iran, šta ćemo uraditi… i takođe koliko ćemo ozbiljno shvatiti sve potencijalne pretnje našem osoblju“.

- Predsednik je bio jasan: ne želimo da vidimo ovu eskalaciju. Ne tražimo širi rat sa Iranom. Mislim da će nam naredni sati i dani reći mnogo - dodao je Kirbi, prenosi Blic.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading