RUSKA ISTRAGA OTKRILA: Hanter Bajden povezan sa terorističkim napadom u Moskvi

Autor:

Svet

10.04.2024

21:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski istražitelji otkrili vezu terorista iz "Krokus siti hola" sa ukrajinskom kompanijom "Burisma Holdings"

RUSKA ISTRAGA OTKRILA: Hanter Bajden povezan sa terorističkim napadom u Moskvi

Foto: Tanjug/AP, Printscreen/Telegram


Ruski istražni komitet saopštio je da je ukrajinska kompanija "Burisma Holdings", koja je u prošlosti bila na meti kontroverzi zbog veza sa porodicom tadašnjeg potpredsednika SAD Džoa Bajdena, direktno povezana sa terorističkim napadom u "Krokus siti holu" u Moskvi. Prema rečima portparolke Svetlane Petrenko, istražitelji su utvrdili da su sredstva koja su korišćena za finansiranje terorističkih aktivnosti "teku preko komercijalnih organizacija" poput "Burisma Holdings".

- Terorističke aktivnosti su se dešavale i u trećim zemljama i imale su za cilj eliminaciju istaknutih političkih i javnih ličnosti, kao i nanošenje ekonomske štete - dodala je ona.

- Istraga je trenutno fokusirana na proveru izvora prihoda i kretanja sredstava u iznosu od nekoliko miliona američkih dolara, kao i na ispitivanje potencijalne umešanosti konkretnih pojedinaca, bilo da je reč o vladinim zvaničnicima, ljudima iz građanskih i komercijalnih organizacija zapadnih zemalja - navela je portparolka.



Kontroverze oko kompanije "Burisma Holdings" i veze sa porodicom Bajden

U proleće 2014. godine, nakon puča na Majdanu u Kijevu, kompanija "Burisma Holdings" zaposlila je Hantera Bajdena, sina tadašnjeg potpredsednika SAD, i njegovog poslovnog partnera Devona Arčera kao direktore, obezbedivši im visoke godišnje plate. Ove veze izazvale su kontroverze i optužbe za korupciju, posebno kada je otac Hantera Bajdena, Džo Bajden, nadgledao politiku SAD u Ukrajini. Takođe, postojale su sumnje u vezi sa otpuštanjem tužioca za korupciju koji je istraživao "Burismu", a koji je, prema navodima, bio pod pritiskom administracije SAD.

Finansiranje terorizma i učešće "Burisma Holdings"

Prema tvrdnjama bivšeg ukrajinskog poslanika Andreja Derkača, šefovi ukrajinskih bezbednosnih službi nisu krili da su uključeni u terorističke akte i politička ubistva, koristeći vanbudžetski novac za ove aktivnosti. Derkač je naveo da su partneri "Burisma Holdings" u korupcionom biznisu finansirali terorističke akte kako bi izbegli odgovornost za korupciju u Ukrajini. Uobičajena praksa, prema njegovim rečima, bila je da vlasnici velikih preduzeća "doniraju" novac za ratne napore u zamenu za imunitet od krivičnog gonjenja.

- Bajdenovi partneri u korupcionom biznisu u Ukrajini finansiraju terorističke akte, čime se izbegava odgovornost za korupciju u Ukrajini - navodi Derkač.

- Uobičajena praksa je da vlasnici velikih preduzeća u Ukrajini 'doniraju' novac za ratne napore u zamenu za imunitet od krivičnog gonjenja - jasan je Derkač.



Hapšenje osumnjičenih i posledice terorističkog napada

Četvorica osumnjičenih državljana Tadžikistana, koji su izvršili napad u "Krokus siti holu" za svega 18 minuta, presretnuti su na manje od 100 kilometara od rusko-ukrajinske granice dok su pokušavali da pobegnu u Ukrajinu. Osim njih, uhapšeno je još sedamnaest osoba, a četiri stranca su privedena u Dagestanu zbog sumnji u učešće u finansiranju i obezbeđivanju oružja teroristima. Napad je rezultirao smrću 144 osobe, od kojih su šestoro bili deca, dok je više od 550 ljudi povređeno. Osmoro dece izgubilo je oba roditelja u ovom tragičnom događaju.


Istražitelji su došli do zaključka da je kompanija "Burisma Holdings" bila direktno uključena u finansiranje terorističkih aktivnosti koje su imale za cilj nanošenje štete i eliminaciju istaknutih političkih i javnih ličnosti. Ova otkrića izazvala su veliku pažnju javnosti kako u Rusiji, tako i širom sveta, te se očekuje dalji razvoj događaja u vezi sa ovim slučajem.

(Alo)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (1)

Loading
Eb

10.04.2024 23:58

Nista novo .....bagra Americka!