"NATO KORISTI TERORISTIČKE ORGANIZACIJE" Moskva iznela teške optužbe na račun Alijanse i otkrila naredne poteze SAD

Autor:

Svet

02.04.2024

10:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Patrušev ističe da se Alijansa koristi kao instrument Vašingtona u vođenju "hibridnih ratova".

"NATO KORISTI TERORISTIČKE ORGANIZACIJE" Moskva iznela teške optužbe na račun Alijanse i otkrila naredne poteze SAD

Foto: Shutterstock

Instruktori NATO u nekoliko zemalja obučavaju plaćenike i diverzante za učešće u operacijama protiv Rusije, a takođe aktivno učestvuju u organizovanju ukrajinskog granatiranja ruske teritorije, izjavio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije, Nikolaj Patrušev.

Kako je istakao, u okviru Alijanse takođe se donose kolektivne odluke o novim isporukama oružja. Patrušev ocenjuje da planovi SAD i NATO uključuju to da Ukrajina, ili bar jedan njen deo, bude antiruska teritorija koja je potpuno pod njihovom kontrolom.

- S tim u vezi, zadaci demilitarizacije Ukrajine ostaju aktuelni - poručio je on u intervjuu za list „Argumenti i fakti“.

Po rečima Patruševa, SAD koriste Alijansu kako bi sačuvale svoje vojno prisustvo u Evropi.

Foto: Tanjug/AP

Nikolaj Patrušev

Pored toga, dodao je, NATO koji kontrolišu SAD predviđen je za vršenje pritiska na suverene države sveta korišćenjem različitih resursa, uključujući vojne, ekonomske, informacione i druge.

Patrušev ističe da se Alijansa koristi kao instrument Vašingtona u vođenju "hibridnih ratova".

- Njene članice poslušno prate instrukcije za primenu ekonomskih sankcija, zamrzavanje finansijskih sredstava, obavljanje obaveštajnih aktivnosti, psiholoških operacija i sajber napada, uključuju se u akcije podrivanja i dezorganizacije sistema državne uprave zemalja koje se ne slažu sa politikom Anglosaksonaca - rekao je ruski bezbednjak.

On je napomenuo da Alijansa ne okleva da koristi i terorističke organizacije radi svojih interesa.

Patrušev je konstatovao da zapadne zemlje već dugi niz godina pokušavaju da oslabe Rusiju. Po njegovim rečima, kolektivni Zapad želi da eliminiše Rusiju sa liste političkih i ekonomskih konkurenata, a da je zatim potpuno isključi sa geopolitičke karte tako što će je razbiti na delove.

- Upravo zbog toga su zvaničnici u Briselu označili našu državu kao glavni izvor pretnji evropskoj bezbednosti i to direktno uneli u stratešku koncepciju NATO - podsetio je Patrušev.

Komentarišući izjavu šefa vojnog komiteta Alijanse, Roba Bauera, o spremnosti za rat sa Rusijom, sekretar Saveta bezbednosti Rusije ističe da je to u skladu sa opštom politikom NATO. On je podsetio na izveštaj generalnog sekretara Alijanse, Jensa Stoltenberga, u kojem je kao glavni zadatak postavljeno obuzdavanje Rusije i Kine.

- Ceo dokument je usredsređen na glavni zadatak, obuzdavanje Rusije i Kine, odnosno NATO je bez oklevanja izašao iz okvira geografskog mandata i otvoreno izneo globalne ambicije - zaključio je Patrušev.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading