RUSIJA TERORISTE ŠALJE U ZEMLJU U KOJOJ ĆE BITI IZVRŠENA SMRTNA KAZNA? Moskva smišlja načine kako da kazni teroriste iz "Krokusa"

Autor:

Svet

31.03.2024

18:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rusija razmatra vraćanje smrtne kazne nakon terorističkog napada

RUSIJA TERORISTE ŠALJE U ZEMLJU U KOJOJ ĆE BITI IZVRŠENA SMRTNA KAZNA?  Moskva smišlja načine kako da kazni teroriste iz "Krokusa"

Foto: AP Photo/Dmitry Serebryakov,Sergei Vedyashkin/Moscow News Agency via AP, Profimedia


Nakon nedavnog stravičnog terorističkog napada u Moskvi, u kojem je poginulo 144 osobe, a najmanje stotinak se vode kao nestalo, Rusija, koja trenutno ima moratorijum na smrtnu kaznu, razmatra mogućnost ponovnog uvođenja ove najstrože kazne. Svi napadači i nekoliko pomagača, prema rečima Moskva, su uhapšeni, a za ovaj nezapamćeni napad odmah je tražena smrtna kazna.

Suđenje moguće u Belorusiji

Postoji mogućnost da suđenje za ovaj napad bude prebačeno u Belorusiju, zemlju u kojoj je još uvek na snazi smrtna kazna. Prema izveštaju moskovskog lista "Komersant", u napadu su ubijena "najmanje tri beloruska državljana", a beloruska ambasada u Moskvi je potvrdila ovu informaciju. Predstavnica ruske Dume Marija Butina izjavila je da Belorusija ima pravo da sudi počiniocima terorističkog napada za smrt svojih građana.

Pregovori o isporučivanju počinilaca

Vode se pregovori o mogućem isporučivanju uhapšenih počinilaca terorističkog napada Belorusiji. Predstavnica ruske Dume Marija Butina ističe da se pregovori vode "preko nadležnih organa", dok se razmatraju "tehnička pitanja" vezana za ovu situaciju.

Rasprava o vraćanju smrtne kazne u Rusiji

U Rusiji se odmah nakon terorističkog napada počelo pričati o vraćanju smrtne kazne, iako je ova rasprava aktuelna od ranije, posebno od početka agresije na Ukrajinu. Postoji inicijativa da se razmatra ukidanje moratorijuma na smrtnu kaznu, a čak je i Ustavni sud uključen u ovu diskusiju. Postoji mišljenje da bi "izuzetak od moratorijuma" mogao da se primeni na teroriste.


Iako su pregovori o vraćanju smrtne kazne u Rusiji u toku, čak i kada bi do toga došlo, to ne bi uticalo na počinioce terorističkog napada u Krokus siti holu 22. marta, kako navodi list "Izvestija". Ova situacija će svakako izazvati značajne promene u pravosudnom sistemu i politici Ruske Federacije.

(Komersant, Jutarnji list)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading