DRASTIČNA MERA: Ova država od 2025. godine zabranjuje deci MLAĐOJ OD 14 GODINA da koriste društvene mreže

Autor:

Svet

26.03.2024

14:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najavljivali su da će doneti ovakvu odluku, ali ih uprkos tome niko nije shvatao ozbiljno

DRASTIČNA MERA: Ova država od 2025. godine zabranjuje deci MLAĐOJ OD 14 GODINA da koriste društvene mreže

Foto: pixabay.com

Florida je presekla. Ova američka država veruje da deca treba da ostanu deca.

Samim tim, sve ono što može da ih pokvari mora da se eliminiše. A jedna od tih pojava su društvene mreže.

Deca sa Floride do 14 godina starosti neće smeti od 2025. godine da koriste društvene mreže jer, kako veruje ova savezna država "pogubno utiču na njihov razvoj".

Reč je o zakonu koji je potpisao guverner Ron DeSantis, a zakon nalaže kompanijama u čijem su vlasništvu društvene mreže da izbrišu račune osoba mlađih od 14 godina.

Deca od 14 i 15 godina moraće da imaju pristanak roditelja pre prijave na platforme poput Instagrama i Snapchata, piše Sky News.

Kompanije koje ne uspeju da izbrišu račune rizikuju da budu tužene u ime dece. U slučaju kršenja zakona, kompanije bi mogle da plate kaznu u rasponu od 10.000 do 50.000 dolara.

Novi zakon bi na Floridi trebalo da stupi na snagu u januaru sledeće godine. Zakon je već izazvao negodovanje kompanija društvenih medija koje tvrde da se njime krši američki ustav.

Državni republikanski predsednik Pol Rener nazvao je zakon svojim glavnim prioritetom i rekao da "dete u razvoju ne može da zna da mu tehnologija može izazvati zavisnost". Predlog zakona takođe definiše materijal štetan za decu kao sadržaj "koji nema ozbiljnu književnu, umetničku, političku ili naučnu vrednost za maloletnike", uz "očigledno uvredljive" prikaze seksualnog ponašanja i nepristojnosti.

"Kompanije koje ne zabrane pristup takvom materijalu ili zabrane budući pristup maloletniku nakon prijave, odgovorne su maloletniku za takav pristup, uključujući sudske troškove i razumne advokatske naknade", kaže novi zakon.

Rener je priznao da zna da će kompanije za društvene mreže tužiti čim ovo bude potpisano, ali smatra da će ih država pobediti.

"Pobedićemo ih i nikada nećemo stati", izjavio je.

DeSantis, koji je nedavno obustavio svoju kampanju za republikanskog kandidata za predsednika, također je podržao predlog zakona.

"Mislim da smo zadovoljili poštenu primenu zakona", rekao je DeSantis.

NetChoice, trgovačka grupa povezana s Metom, TikTokom i X-om, tvrdi da politika Floride stvara "ličnu kartu za internet" i postavlja ograničenja za sve stanovnike Floride bez obzira na starost.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading