BUDITE SPREMNI ZA RAT: Kim Džong Un naredio najviši stepen borbene gotovosti vojske Severne Koreje

Autor:

Svet

07.03.2024

06:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U ovogodišnjim združenim američko-južnokorejskim vojnim manevrima koji su započeti u ponedeljak na jugu Južne Koreje angažovano je dvostruko više snaga u odnosu na prošlogodišnje vežbe.

BUDITE SPREMNI ZA RAT: Kim Džong Un naredio najviši stepen borbene gotovosti vojske Severne Koreje

Foto: Tanjug-Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Severnokorejski lider Kim Džong Un naredio je tokom inspekcije vojne baze na zapadu Severne Koreje uvođenje najvišeg stepena borbene gotovosti severnokorejskih trupa. On je zahtevao od vojske da bude spremna za rat, prenela je danas državna novinska agencija KCNA.

Kimov obilazak vojne baze, čija lokacija nije obelodanjena, usledio je neposredno nakon početka redovnih godišnjih, kombinovanih vojnih vežbi američkih i južnokorejskih snaga, prenosi Rojters.

U ovogodišnjim združenim američko-južnokorejskim vojnim manevrima koji su započeti u ponedeljak na jugu Južne Koreje angažovano je dvostruko više snaga u odnosu na prošlogodišnje vežbe.

Severnokorejski lider nije pomenuo vežbe američke i južnokorejske vojske, ali je nadgledao svoje trupe koje su izvodile manevre u uslovima simulacije stvarnog ratnog stanja, prenela je severnokorejska novinska agencija.

Intenziviranje ratnih priprema i vežbe koje oponašaju ratno stanje

Kim je rekao da severnokorejska vojska mora "dinamično da sprovede nove, intenzivirane ratne pripreme u skladu sa zahtevima aktuelne situacije", prenela je agencija KCNA.

"Najnovija naredba severnokorejskog lidera naglašava potrebu za intenziviranjem vežbi koje oponašaju ratno stanje, kao i brzo unapređivanje borbene sposobnosti trupa do savršene spremnosti za stvarni rat", istakao je Kim. Ova izjava ukazuje na ozbiljnost situacije i visok nivo pripremljenosti koji Severna Koreja želi da postigne.

Severnokorejski lider nije samo izdao naredbu, već je lično nadgledao izvođenje vežbi, pokazujući posvećenost i pažnju koju posvećuje vojnim aktivnostima.

Reakcija na američko-južnokorejske vojne vežbe

Kim Džong Un nije direktno komentarisao američko-južnokorejske vojne vežbe, ali je njegova naredba usledila neposredno nakon početka ovih vežbi. Ovo jasno ukazuje na to da Severna Koreja pažljivo prati vojne aktivnosti svojih protivnika i spremna je da odgovori na bilo kakvu pretnju.

Ovogodišnje vežbe američkih i južnokorejskih snaga su posebno značajne zbog dvostruko većeg broja angažovanih snaga u odnosu na prethodne vežbe. Ovo povećanje angažovanja ukazuje na intenziviranje vojnih aktivnosti u regionu i izaziva dodatnu napetost.

Kimova odluka da naredi najviši stepen borbene gotovosti trupa jasno pokazuje ozbiljnost situacije i spremnost Severne Koreje da se suprotstavi bilo kakvoj pretnji.

Naredba severnokorejskog lidera o uvođenju najvišeg stepena borbene gotovosti trupa i intenziviranju ratnih priprema jasno ukazuje na ozbiljnost situacije na Korejskom poluostrvu. Ovo dodatno pojačava napetost u regionu i zahteva pažljivo praćenje daljih dešavanja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading