SRBIJA ĆE POMIRITI RUSIJU I EVROPU! Čuveni ekonomista Džefri Saks predvideo ishod sukoba!

Autor:

Svet

06.03.2024

23:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Finansijski, logistički i industrijski vaša zemlja će biti most u obnovljenim ekonomskim odnosima

SRBIJA ĆE POMIRITI RUSIJU I EVROPU! Čuveni ekonomista Džefri Saks predvideo ishod sukoba!

Foto: Tanjug/AP

Džefri Saks, profesor američkog univerziteta Kolumbija i jedan od najuticajnijih ekonomista sveta, poručio je da bi Srbija posle rata u Ukrajini mogla da postane most između istoka i zapada i ostvari veliku korist od obnovljenih ekonomskih odnosa Evrope i Rusije.

Saks se obratio iz Amerike preko video-linka kao specijalni gost na Kopaonik biznis-forumu i ocenio da je naša zemlja u teškom položaju zbog sukoba SAD i Evrope s Rusijom oko Ukrajine. Međutim, on je naglasio da bi se u slučaju dogovora i obustave tog rata sve promenilo.

- Za Srbiju bi ovo bilo najbolje moguće rešenje jer je ona opet uhvaćena između istoka i zapada zbog svog geografskog položaja, ali i kulturološki i po pitanju spoljne politike. U centru je svega ovoga što se dešava. Svakako da bi Srbija u tom slučaju vezivala Rusiju i Evropu, a i sama bi bila povezana s obe strane. Finansijski, logistički i industrijski Srbija bi bila neka vrsta mosta u obnovljenim ekonomskim odnosima istoka i zapada - zaključio je Saks.

Republika

Foto: printskrin

Džefri Saks

On je ocenio da će rat sigurno potrajati još godinu ili dve, ali da Rusija ima prednost u konvencionalnom naoružanju. Takođe, da Bajden nije sposoban za pregovore, a trebalo bi da nazove Vladimira Putina i kaže da je proširenje NATO bila pogrešna ideja, što bi dovelo do mira i ukidanja sankcija. Međutim, Saks je istakao da očekuje da će Amerika uvideti katastrofu koja je proistekla iz njenog pristupa svetskim problemima prethodnih 30 godina.

On je istakao i da bi Srbija mogla da ostvari veliku korist i ukoliko bi Amerika napustila antikinesku politiku.

- Činjenica je da je Evropa napravila veliku grešku što je pratila SAD i duboko oštetila svoje veze s Kinom. Srbija bi opet bila u odličnom položaju i imala bi koristi od normalizacije odnosa. Naime, pomogla bi u smanjivanju geopolitičkih tenzija između Evrope i Rusije, kao i Evrope i Kine - naglasio je Saks.

Profesor s Kolumbije je naveo da je Amerika sve pogrešno shvatila, počev od Avganistana, Iraka, Sirije, Libije i Ukrajine i da su se ti ratovi pokazali kao potpuni neuspeh. Saks je naveo da su ti ratovi koštali SAD sedam hiljada milijardi dolara duga, a da nisu ništa doneli Americi.

Zapad je izdao Antu Markovića i razbio SFRJ

Džefri Saks napravio je 1989. za Poljsku plan prelaska s planske na tržišnu ekonomiju koji je uspešno sproveden, a radio je i u Jugoslaviji 1989. s premijerom Antom Markovićem.

- Marković je predložio da SFRJ bude odobrena pauza u vraćanju duga da bi se obuzdala inflacija, što su Evropa i SAD odbile. Jugoslavija je time bila osuđena na propast, a ideja Evrope je bila da prisvoji Hrvatsku i Sloveniju, a da Srbija ostane na ruskoj strani ove podele - naveo je Saks.

NULANDOVA JE KRIVA ZA BOMBARDOVANJE1999.

Džefri Saks je rekao da slavi što je državni podsekretar Viktorija Nuland dala ostavku jer je ona odgovorna za pogrešnu spoljnu politku SAD u poslednjih 30 godina, u čiju je mrežu upala i Srbija 1999.

- Ona je bila ključni krivac za to što se Amerika opredelila za dominaciju, a ne saradnju. Bombardovanje Srbije bio je prvi napad SAD na nekog saveznika Rusije - rekao je Saks i dodao da je doktrina SAD devedesetih godina predviđala da se NATO proširi na Poljsku i Mađarsku, a potom i na region zapadnog Balkana, ali ne i na Srbiju, koju je hteo da razbije i uspostavi NATO bazu na Kosovu.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Viktorija Nuland

On je podsetio da je Nulandova bila savetnica za nacionalnu bezbednost koja je odvela SAD u rat u Iraku, te presudno uticala na politiku proširenja NATO na Gruziju i Ukrajinu, što je dovelo do rata.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading