TRAMP VEĆ U SUPER UTORAK POBEĐUJE NA IZBORIMA! Bivši predsednik spremio ŠAMPANJAC, evo šta će se tada dogoditi

Autor:

Svet

03.03.2024

08:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nema nikakve dileme da se već sada može videti šta čeka u novembru najmoćniju silu sveta

TRAMP VEĆ U SUPER UTORAK POBEĐUJE NA IZBORIMA! Bivši predsednik spremio ŠAMPANJAC, evo šta će se tada dogoditi

Foto: Tanjug/AP Photo/Michael Conroy

Bivši američki predsednik i favorit za republikansku predsedničku nominaciju Donald Tramp pobedio je na stranačkim kokusima u američkim državama Ajdahu, Misuriju i Mičigenu.

Tramp nakon pobeda u tri države u subotu ima podršku 244 delegata, dok druga kandidatkinja za republikansku predsedničku nominaciju, bivša ambasadorka u Ujedinjenim nacijama Niki Hejli ima podršku 24 delegata, preneo je AP.

Kandidat treba da ima podršku 1.215 delegata da bi osvojio republikansku nominaciju.

Sledeći republikanski predizbori biće danas u Vašingtonu, a najvažniji dan je tzv. Super utorak, 5. mart, kada će predizbori biti u 16 saveznih država.

Zašto je Super utorak važan za Trampa i šta je on do sada već uspeo da učini u predizborima?

Donald Tramp bi za 48 sati mogao da proglasi pobedu i komotno počne sa pripremama za velike predsedničke izbore u SAD druge nedelje novembra.

Republika

Foto: Tanug/AP

Niki Hejli mogla bi već posle Super utorka da se povuče iz trke

Tramp je pobedio na svih pet primarnih izbora, uključujući Južnu Karolinu, matičnu državu rivalke Hejli.

On sada kreće u Super utorak, kada se u 15 država i na jednoj teritoriji nadmeću republikanci, kao najveći favorit za republikansku nominaciju.

Evo zašto Donald Tramp već sada može da otvara šampanjac:

1. Nijedan kandidat republikanaca nije ostao bez predsedničke nominacije ako je na Super utorak pobedio u većini od 16 država.

Od 1988. do danas, na dan Super utorka trijumfovali su republikanski kandidati Džordž Buš senior, Bob Dol, Džordž Buš mlađi, Džon Mekejn, Mit Romni i Donald Tramp. Svaki od njih uspeo je da sačuva prednost od Super utorka do kraja glasanja u stranci.

2. Na Super utorak u nekim državama glasanje ide po principu "pobednik dobija sve" pa se negde glasovi čak i tripliraju.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Donalda Trampa samo čudo ili sud mogu da spreče da pobedi

Onaj kandidat koji na Super utorak negde pobedi, dobije često i više nego što bi trebalo od glasova.

Ovo bi moglo da znači Niki Hejli ako i dalje ima nadu da može da pobedi Trampa, ali za to su šanse trenutno samo teoretske.

3. Tendencije i ankete pre Super utorka za taj dan nikad ne omanu. Prema anketama u 16 država u kojima će republikanski simpatizeri glasati, Tramp u svakoj od njih ima prednost.

4. Niki Hejli već je potrošila 100 miliona dolara na kampanju a sa svojim velikim timom nije ostvarila nijednu pobedu. Pritom na Super utorak dolazi u neke države gde nema apsolutno nikakvu podršku kod glasača.

Koliko je Tramp već sada jednom nogom na izborima u novembru pokazuje i podatak da bi Niki Hejli morala da pobedi u super utorak u najmanje 13 od 16 država da bi se uopšte, i to i dalje u domenu teorije, vratila u trku sa bivšim predsednikom SAD.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading