JEDINA BUDUĆNOST TEKSASA JE DA BUDE NEZAVISNA NACIJA: Vođa stranke poslao poruku koja je zaledila Amerikance

Autor:

Svet

02.03.2024

08:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pitanje Teksasa dominiraće i ove godine u SAD, naročito pred predsedničke izbore

JEDINA BUDUĆNOST TEKSASA JE DA BUDE NEZAVISNA NACIJA: Vođa stranke poslao poruku koja je zaledila Amerikance

Foto: Tanjug/AP

Teksas je pravo niotkuda početkom 2024. godine dospeo u centar pažnje sveta posle unutrašnjeg sukoba državne vlasti i SAD.

Pojam Bregzita koji je obeležio izlazak Velike Britanije iz Evropske unije od ove godine se gotovo svakodnevno spominje i kad je Teksas u pitanju, naročito kod vođa Teksaškog nacionalističkog pokreta, sve moćnije stranke u zemlji.

Migrantska kriza zbog koje su vlasti Teksasa počele da grade barijere na granici, što je razbesnelo ostatak SAD, najavio je potencijalni sukob, pa čak i neki novi građanski rat u Americi, što je za sada ipak daleko od realnosti.

Međutim, Danijel Miler, predsednik Teksaškog nacionalističkog pokreta tvrdi da samo samostalni Teksas može da bude uspešna država.

"Mi u Teksasu znamo da je jedini način da Teksas ima sigurnu granicu i razuman imigracioni sistem da to učini poput 200 drugih zemalja u svetu i to kao samostalna nezavisna nacija", rekao je Miler.

Teksas je u 19. veku bio deo Meksika. Ali nakon rata za nezavisnost, tzv. Teksaške revolucije, 1836. godine je postao suveren. Samo devet godina kasnije pridružio se Sjedinjenim Državama kao 28. savezna država.

Miler uspoređuje pokret za teksit sa šokantnom odlukom o Bregzitu 2016., koja je dovela da izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije. 

Rekao je da Teksas deli istoriju i interese s ostatkom Sjedinjenih Država, ali poput zagovornika nezavisnosti španske regije Katalonije, smatra da središnja vlada ne razume njihove probleme.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading