OVO JE ČOVEK KOJI JE UVEO CIA U UKRAJINU: Bivši šef ukrajinskih obaveštajaca do detalja opisao kako je napravljena veza sa Amerikancima

Autor:

Svet

27.02.2024

13:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ekskluzivni intervju sa Nalivajčenkom, koji je na čelo SBU došao nakon svrgavanja Rusiji naklonjenog ukrajinskog predsednika, Viktora Janukoviča, objavio je Kijev post.

OVO JE ČOVEK KOJI JE UVEO CIA U UKRAJINU: Bivši šef ukrajinskih obaveštajaca do detalja opisao kako je napravljena veza sa Amerikancima

Foto: YouTube/Ukraine Media Center/Printscreen

Valentin Nalivajčenko, bivši direktor Službe bezbednosti Ukrajine (SBU), prvi put je javno govorio o tome kako su obaveštajne službe u Kijevu pre deset godina dobile američku pomoć, konkretno od Centralne obaveštajne agencije (CIA).

Ekskluzivni intervju sa Nalivajčenkom, koji je na čelo SBU došao nakon svrgavanja Rusiji naklonjenog ukrajinskog predsednika, Viktora Janukoviča, objavio je Kijev post.

Intervju se pojavio dan nakon što je Njujork tajms objavio priču u kojoj je razotkrio kako je saradnja SBU i CIA započela pre jedne decenije i kako je ona mnogo bliža nego što je to ranije bilo poznato.

Nalivajčenko je sada poslanik u ukrajinskom parlamentu, a ovo mu je bilo prvo oglašavanje o pisanju američkog lista.

Intervju je radio Džejson Džej Smart, američki politički savetnik koji za sebe navodi da je zbog saradnje sa demokratskom opozicijom protiv ruskog predsednika, Vladimira Putina, 2010. doživotno proglašen nepoželjnom osobom u Rusiji.

Nalivajčenko potvrđuje konstataciju Smarta da je upravljanje SBU 2014. nakon što je Janukovič pobegao iz zemlje posle protesta na Trgu Majdan u Kijevu, preuzeo u složenim okolnostima.

- Da, svakako. Janukovičev režim je, radeći sa SBU i (dotadašnjim) šefom SBU, radio protiv naroda Ukrajine. Bilo je jasno da mi iz SBU moramo da krenemo od nule. Nismo mogli da recikliramo proruske ljude. Najpouzdaniji partner u izgradnji nove bezbednosne realnosti u Ukrajini, po mojoj proceni, bile su SAD. Zbog toga sam, već u prvim satima nakon što sam došao na čelo SBU razgovarao s (američkom) Ambasadom i ljudima iz CIA… i tako je to sve počelo, pre deset godina u februaru 2014. - kazao je Nalivajčenko.

On je rekao da je po dolasku u sedište SBU kako su svi dokumenti o Majdanu bili zapaljeni u dvorištu.

- Mnoge ključne dokumente su u Donjeck poslali Janukovičevi ljudi. FSB (Federalna služba bezbednosti) i druge ruske službe su operisale tokom Majdana, uključujući tu i njihova sajber odeljenja i druga. Bilo je jasno da nam je bio potreban svež start i u stvarima vezanim za sajber bezbednost. CIA je bila veoma brza i profesionalna u pomaganju našem cilju da od nule obnovimo obaveštajne kapacitete Ukrajine u sajber odbrani... To je bio jedan od najvažnijih prvih koraka: obnoviti sajber odbranu - naveo je Nalivajčenko.

Smart ga je upitao na koje druge načine je Amerika pomogla ukrajinskoj obaveštajnoj službi da ponovo stane na noge.

- Ubrzo smo započeli obuku sa našim američkim partnerima sa ciljem izgradnje nove kontraobeveštajne sile u Ukrajini i to u tome smo uspeli u roku od nekoliko meseci. Po mom naređenju su ubrzo novi kontraobaveštajci raspoređeni u Herson i druga područja koja su bila na meti Rusije i tamo smo uspeli da zarobimo neprijatelje koji su imali visoku obaveštajnu vrednost, uključujući oficire ruskog GRU (Glavni obaveštajni direktorat) i FSB - kazao je Nalivajčenko.

Foto: Tanjug/AP

 

On je rekao da su iz SBU svakog dana slali informacije o ruskim zločinima i pritvorenim oficirima.

- Uz to, bukvalno od prvog dokumenta na engleskom jeziku smo slali američkim vlastima, CIA i Stejt departmentu - objasnio je bivši šef ukrajinskih obaveštajaca.

Nalivajčenko je ispričao kako su početkom marta 2014. tadašnji američki državni sekretar, Džon Keri, njegova saradnica, Viktorija Nuland, i drugi stigli u Kijev.

- Ja sam lično razgovarao sa svima njima. Rekao sam im koliko je za unutrašnju bezbednost Ukrajine bilo važno da ona sarađuje sa CIA i FBI - kazao je Nalivajčenko.

Smart ga je pitao koje prednosti Ukrajina danas ima zahvaljujući tome što je Nalivajčenko uradio 2014.

- Velika prednost za Ukrajinu danas je to što operiše i to efikasno sa profesionalno obučenim oficirima SBU, posebno u domenu borbe protiv terorizma i kontraobaveštajnog rada, u čemu imamo podršku naših partnera iz CIA i FBI - zaključio je Nalivajčenko.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading