GUVERNERI U PANICI ZBOG MIGRANTSKE KRIZE NA GRANICI SAD - Broj JEDAN TEMA u Beloj kući

Autor:

Svet

25.02.2024

20:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Guverneri se okupili u Beloj kući: Migracija na granici SAD-Meksiko glavna tema razgovora

GUVERNERI U PANICI ZBOG MIGRANTSKE KRIZE NA GRANICI SAD -  Broj JEDAN TEMA u Beloj kući

Foto: Profimedia


Ovog vikenda, rekordni nivo migranata koji stižu na granicu između SAD i Meksika nadvio se nad okupljanjem guvernera u Beloj kući, otkrivajući kako je ova tema postala prominentna u državama širom zemlje i prešla preko političkog spektra. Nacionalna asocijacija guvernera godišnje održava okupljanje u Beloj kući kako bi razgovarali o pitanjima koja utiču na njihove države i druga pitanja koja se tiču svakodnevnog života. Decenijama je imigracija bila zanemarena tema, ali to nije bio slučaj ove godine.

Imigracija kao glavna tema razgovora


Više guvernera sa kojima je CNN razgovarao tokom vikenda istaklo je da je imigracija bila primarni fokus njihovih diskusija.

"Ovo je broj jedan tema koja trenutno zaokuplja Amerikance", rekao je republikanski guverner Montane Greg Gianforte.

"Svi shvataju da je ovo trenutno značajan problem i izazov", izjavio je demokratski guverner Severne Karoline Roj Kuper za CNN.

Izazovi vezani za sigurnost granice


Predsednik Džo Bajden pred guvernerima u petak je rekao: "Vi se svakodnevno bavite ovim problemom; neki od vas se sa tim suočavaju svaki dan. Imate pravi interes u rešavanju ovoga", rekao je Bajden, pozivajući guvernere da pojačaju pritisak na zakonodavce kako bi usvojili ono što je opisao kao "najjači sporazum o granici koji je zemlja ikada videla".

Pritisak na zakonodavce i mogućnost izvršne akcije


Više guvernera je razgovaralo sa predsednikom o potencijalnim rešenjima za suočavanje sa izazovima vezanim za sigurnost granice.

"Mislim da smo u toj sobi [u Beloj kući] videli i demokrate i republikance koji žele rešenje i koji ne misle da Kongres može jednostavno sedeti po strani", rekao je demokratski guverner Kentakija Endi Bešar, opisujući diskusije kao "civilizovane".

Politika u vezi sa granicom kao politički hendikep


Rukovođenje granicom između SAD i Meksika bilo je politički hendikep za Bajdena, čiji tim se suočavao sa rastućim migracijama preko zapadne hemisfere, što je dodatno pogoršano pandemijom Covid-19. Propali zakon o granici, ipak, "je pružio predsedniku" političku priliku, rekao je demokratski guverner Nju Džerzija Fil Marfi: 

"Sasvim je jasno bez obzira na to šta mislite o imigracionoj politici, sada znamo kome treba uputiti optužbe za nedostatak akcije, što je strašno za Ameriku, ali je zapravo poklon za predsednika", rekao je.

Pritisak na demokrate i republikance


Eskalacija taktika u vezi sa granicom od strane guvernera Teksasa Grega Abota dovela je migrantsku krizu na pragove gradova i država koje vode demokrate, stavljajući pitanje u prvi plan u užarenom izbornom ciklusu i prisiljavajući demokrate da na to odgovore.

"Sva ta prepirka između oba politička tabora mora da prestane. Molim naše lidere da prestanu da politizuju ovaj imigracioni problem i da dođu za sto kako bi pronašli rešenja za rešavanje ovog imigracionog problema", rekao je gradonačelnik Ramiro Garza grada Edinburg u Teksasu u saopštenju. Demokrate i republikanci već mesecima pozivaju Bajdena da pruži više resursa kako bi im pomogao da se suoče sa ovim izazovima.

Ovaj skup guvernera u Beloj kući pokazao je da je imigracija postala jedno od najvažnijih pitanja u SAD, a rešavanje migrantske krize na granici sa Meksikom postalo je prioritet kako za demokrate tako i za republikance širom zemlje.

(CNN)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading