ZBOG TRAMPA ĆE GORETI NJUJORK! Protesti posle političko-sudskog progona predsedničkog kandidata!

Autor:

Svet

21.02.2024

21:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sindikat kamiondžija najavljuje bojkot dostave robe zbog presude po kojoj Tramp mora da plati 355 miliona dolara.

ZBOG TRAMPA ĆE GORETI NJUJORK! Protesti posle političko-sudskog progona predsedničkog kandidata!

Foto: Tanjug/AP

U Sjedinjenim Američkim Državama sve je napetije kako se zahuktava kampanja za novembarske predsedničke izbore, na kojima koplja ponovo ukrštaju ljuti rivali - aktuelni šef Bele kuće Džozef Bajden iz redova demokrata i Donald Tramp, republikanac i bivši predsednik.

Hiljade američkih kamiondžija, naime, najavljuju da će bojkotovati Njujork i baciti grad na kolena pošto je Tramp, po presudi njujorškog sudije Artura F. Engorona u građanskoj parnici, kažnjen sa 355 miliona dolara. Plus kamate, čime je kazna narasla na oko 450 miliona dolara.

Marinković: Sindikati moćni već decenijama

Vladimir Marinković, osnivač Kongresa srpsko-američkog prijateljstva, podseća da je Tramp imao sastanak s predstavnicima sindikata prevoznika pre mesec dana i da su oni odlučili da ga podrže na predsedničkim izborima.

Republika

Foto: Privatna arhiva

Vladimir Marinković

- Najava da neće vršiti usluge u državi u kojoj je Tramp po njima nepravedno osuđen na veoma visoku novčanu kaznu je svakako stvar koja treba da zabrine institucije, s obzirom na to da se radi o možda i najznačajnijoj i najjačoj organizovanoj sindikalnoj organizaciju u Americi. Oni taj uticaj imaju već decenijama - priča on za Republiku.

DRAKONSKA KAZNA

Vozači kamiona prevoze od 70 do 73 odsto ukupnog tereta u SAD, a njihov sindikat decenijama je najuticajniji, zbog čega njihova najava bojkota robe u "progresivnom paklenom Njujorku", kako se navodi, nije nimalo bezazlena. Naročito što, uz sve to, slede potresi i na njujorškom tržištu nekretnina jer se povlače investitori.

A sve zbog te odluke sudije koji je, uz novčanu kaznu, još i zabranio Trampu da u naredne tri godine obavlja najviše pozicije u bilo kojoj kompaniji koja posluje na području Njujorka, uključujući i njegovu "Trump organization". Istu, ali dvogodišnju zabranu izrekao je i Trampovim sinovima i naredio da svaki plati više od četiri miliona dolara. Engoron je, u presudi donetoj prošlog petka, utvrdio da je Tramp godinama lagao o svom bogatstvu u finansijskim izveštajima koje je koristio za osiguranje kredita i sklapanje poslova oko gradnje nekretnina...

Republika

Foto: Tanjug/AP

Kamiondžije najavile bojkot

Nije zanemarljivo ni što ova presuda vezana za poslovanje u njegovim privatnim firmama dolazi u trenutku kad se Tramp suočava s početkom suđenja po optužbi tužioca Menhetna krajem marta i s još 57 tačaka optužnice u tri druga krivična predmeta. Sve to, buni se značajan deo američke javnosti, nije pravni, već politički progon Trampa da bi ga sabotirali u kampanji i osujetili pobedu na novembarskim izborima, koja je, bar prema dosadašnjim istraživanjima, sve izvesnija.

Vodi u svih sedam ključnih država

VISKONSIN

Tramp 49%
Bajden 44%

PENSILVANIJA

Tramp 48%
Bajden 45%

NEVADA

Tramp 48%
Bajden 40%

DŽORDŽIJA

Tramp 49%
Bajden 41%


MIČIGEN

Tramp 47%
Bajden 42%

SEVERNA KAROLINA

Tramp 49%
Bajden 39%

ARIZONA

Tramp 47%
Bajden 44%

SMUČILI IM SE LEVIČARI

Takav pristup obračuna već ima i negativne finansijske posledice - iz Njujorka se povlače ulagači. Tako je investitor u nekretnine Grant Kardone nakon presude rekao da će njegova kompanija "Cardone capital" odmah prekinuti sve poslove i investicije na tržištu nekretnina u ovoj metropoli. Ujedno, kamiondžije najavljuju ozbiljne blokade Njujorka: podelili su snimak koji otkriva njihove planove.

- Umorni smo od je*enog levičarskog za*ebavanja s Trampom. Okej, dosta nam je ovog sranja. Naše šefove neće biti briga ako nećemo utovar u Njujorku. Ići ćemo negde drugde. Kamiondžije su 95 odsto za Trampa - rekao je predstavnik vozača za američke medije.
Ne isključuju mogućnost širenja bojkota i na druge gradove.

- Ja sam kamiondžija i podržavam bojkot. Vreme je da pokažemo korumpiranima da mi vodimo ovu državu, a ne oni - naveo je jedan vozač na Tviteru.

Obradović: Igra na kartu mučenika 

Darko Obradović iz Centra za strateške analize ocenjuje za Republiku da presuda suda iz Njujorka diskvalifikuje Trampa kao pouzdanog biznis-partnera:

Republika

Foto: YouTube/Printscreen

Darko Obradović

- Svi ovi postupci će negativno uticati kod neopredeljenih glasača, a mogu sa sobom povući preko potrebnu finansijsku podršku za kampanju nakon prajmerisa. U Americi sudske presude imaju snagu Svetog pisma, malo je verovatno da će Tramp to preokrenuti u svoju korist. Od početka kampanje on igra na kartu mučenika s kojim se sistem obračunava i na taj način relativizuje svoje postupke.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading