(VIDEO) UMRO NAJOMRAŽENIJI HAKER: Odao američkog transrodnog vojnika!

Autor: sputniknews.com, Republika

Svet

17.03.2018

22:19

Adrijan Lamo, prozvan najomraženijim hakerom na svetu, preminuo je u 37. godini, javljaju svetski mediji.

twitter.com/CNET
Adrian Lamo

Lamo je bio najpoznatiji po odavanju američkog transrodnog vojnika Čelsi Mening kao uzbunjivačice, koja je kasnije osuđena za izdaju zbog krađe hiljada tajnih vojnih dokumenata koje je predala Vikiliksu. Meningova je osuđena na 35 godina zatvora, a pomilovao ju je bivši predsednik SAD Obama.

Meningova se tokom dopisivanja na internetu poverila Lamou i opisala poverljive vojne materijale koje je poslala Vikiliksu, što je Lamo prijavio vlastima. Policija u Kanzasu potvrdila je u petak njegovu smrt, a uzrok još nije objavljen. Njegov otac Mario na Fejsbuku je napisao: "S velikom tugom i slomljenog srca moram da javim svim Adrijanovim prijateljima i poznanicima da je umro. Sjajan um i saosećajna duša su nestali, bio je moj voljeni sin".

Lamo je bio poznat i po hakerskim napadima na istaknute mete kao što su "Majkrosoft", "Jahu" i "Njujork tajms", za koje je osuđen 2004. godine.

U razgovoru za "Gardijan" 2011. izrazio je žaljenje zbog moguće duge zatvorske kazne za Meningovu. Tada je rekao da na nju misli svakog dana i dodao: "Odluka o prijavi nije bila moja, bila mi je nametnuta", piše "Sputnjik".

Neko vreme Lamo je zbog prijave Meningove vlastima bio zloglasan kao "najomraženiji haker na svetu". Izjavio je da je morao da je prijavi jer je "ugrozila američku bezbednost".

Njeni branioci rekli su da je pokušala da otkrije pravo lice rata u Iraku.

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž u petak je Lamoa opisao kao "bednu varalicu i izdajicu temeljnog ljudskog dostojanstva".

Komentari (0)

Loading