OFANZIVA TALIBANA U PAKISTANU: Napali vojni kompleks, ubili najmanje 23 vojnika, više desetina ranili ŽELE DA UNIŠTE DRŽAVU!

Autor:

Svet

12.12.2023

13:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U pokrajini Hajber Pahtunhva u Pakistanu, militanti su izveli napad na policijski kompleks koji koristi vojska, pri čemu je ubijeno najmanje 23 vojnika, a nekoliko desetina je ranjeno. Napad se dogodio u ranim jutarnjim časovima, kada se vozilo sa eksplozivom zakucalo u policijsku zgradu blizu granice sa Avganistanom.

OFANZIVA TALIBANA U PAKISTANU: Napali vojni kompleks, ubili najmanje 23 vojnika, više desetina ranili ŽELE DA UNIŠTE DRŽAVU!

Foto: Tanjug/AP

Napad je preuzela novoformirana militantna grupa Tahrek-e-Džihad Pakistan (TJP), za koju se veruje da je nastala iz grupe TTP (pakistanski talibani). Pre eksplozije vozila, nekoliko militanata pokušalo je da uđe u kompleks u Dera Ismail Kanu, ali nisu uspeli. Ekstremisti su potom iskoristili vozilo napunjeno eksplozivom da se zabiju u zid kompleksa, što je rezultiralo samoubilačkim napadom i rušenjem zgrade u blizini, u kojoj su bili vojnici.

Postoje sumnje da je municija koja se nalazila unutar kompleksa možda takođe eksplodirala. Pakistanski zvaničnik je rekao da su mnogi vojnici ubijeni dok su spavali. Vojska je dodala da je ubijeno i šest napadača.

Pakistanski talibani, formalno poznati kao Tehrik-e-Taliban-e-Pakistan (TTP), su krovna organizacija različitih islamističkih oružanih militanata koji deluju duž avganistansko-pakistanske granice. Osnovani su 2007. godine od strane Baitulaha Mehsuda, a trenutni lider je Nur Wali Mehsud.

Pakistanski talibani dele zajedničku ideologiju sa avganistanskim talibanima i pomogli su im u ratu od 2001. do 2021. godine, ali ove dve grupe imaju odvojene operativne i komandne strukture. Većina talibanskih grupa u Pakistanu se okuplja pod TTP.

Među ciljevima TTP-a je otpor protiv pakistanske države. Cilj TTP-a je svrgnuti vladu Pakistana vodeći terorističku kampanju protiv pakistanskih oružanih snaga i države. TTP se oslanja na plemenski pojas duž avganistansko-pakistanske granice, odakle regrutuje svoje članove. TTP prima ideološko vođstvo od i održava veze sa Al-Kaidom.

Nakon pakistanskih vojnih operacija, neki od militanata TTP-a pobegli su iz Pakistana u Avganistan, gde su se neki od njih pridružili Islamskoj državi - provinciji Horasan, dok su drugi ostali deo TTP-a.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading