DRAMA U JUŽNOJ KOREJI! AMERIĆKI F-16 SE SRUŠIO U ŽUTO MORE - Poleteo iz baze, pao u blizini Seula!

Autor:

Svet

11.12.2023

07:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki borbeni avion F-16 srušio se danas u Žuto more, a pilot je uspeo da napusti avion pre pada i kasnije su ga spasili pripadnici južnokorejske obalske straže i mornarice, saopštilo je američko vazduhoplovstvo.

DRAMA U JUŽNOJ KOREJI! AMERIĆKI F-16 SE SRUŠIO U ŽUTO MORE - Poleteo iz baze, pao u blizini Seula!

Foto: Wikipedia

Američki mlaznjak se srušio posle poletanja iz vojne baze Kunsan Air u Gunsanu, 178 kilometara južno od Seula, prenosi agencija Jonhap.

Pilota su spasile pomorske snage Južne Koreje, u svesnom stanju.

Američko vazduhoplovstvo nije iznelo više detalja o stanju pilota.

Uzrok nesreće biće poznat posle istrage.

U maju se amarički F-16 srušio na poljoprivredno zemljište u blizini vazdušne baze Osan u Pjongtaku, 60 kilometara južno od Seula i tada takođe nije bilo stradalih, podseća Jonhap.

Podsećamo, sve se dešava u trenutku velikih napetosti na granici Severne i Južne Koreje. 

Severna Koreja najavila je raspoređivanje nove vojne opreme duž demarkacione linije sa Južnom Korejom, nakon što se Seul delimično povukao iz sporazuma iz 2018. godine. Ova odluka dolazi kao odgovor na najnovije aktivnosti Južne Koreje, koja planira povećanje obaveštajnih aktivnosti i nadzora duž demilitarizovane zone (DMZ).

Analitičari ističu da bi lansiranje prvog severnokorejskog špijunskog satelita u utorak moglo pružiti Pjongjangu informacije za bolje lociranje snaga protivnika.

Međukorejski vojni sporazum potpisan 2018. godine imao je za cilj da smanji tenzije na Korejskom poluostrvu i proširi tampon zonu između dve Koreje. Tadašnji predsednik Južne Koreje Mun Džae-in i severnokorejski lider Kim Džong Un potpisali su sporazum u Panmundžomu na granici, uz poruku da se "više neće voditi rat na Korejskom poluostrvu".

Međutim, nedavne aktivnosti Južne Koreje, kao što je potencijalna prodaja naprednih projektila Japanu i vojne opreme Južnoj Koreji, naišle su na osudu Severne Koreje.

BONUS VIDEO:


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading