FETUS IMA HROMOZOMSKU ANOMALIJU I DEFORMACIJU KIČME: Surova odluka Vrhovnog suda, trudnici ipak ZABRANJENO da izvrši pobačaj

Autor:

Svet

09.12.2023

14:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vrhovni sud Teksasa je privremeno zabranio trudnici Kejt Koks da izvrši abortus fetusa sa anomalijama, iako joj je ranije odobren medicinski izuzetak od zakona koji dozvoljava prekid trudnoće do šeste nedelje. Ova zabrana je usledila nakon što je državni tužilac Ken Pakston uložio žalbu i zapretio krivičnim gonjenjem lekara ili bolnice u slučaju abortusa.

FETUS IMA HROMOZOMSKU ANOMALIJU I DEFORMACIJU KIČME: Surova odluka Vrhovnog suda, trudnici ipak ZABRANJENO da izvrši pobačaj

Foto: Shutterstock

Fetus ima hromozomsku anomaliju i deformaciju kičme, a trudnici je rečeno da nastavak trudnoće može ugroziti njeno zdravlje, plodnost i život. Kejt Koks, majka dvoje dece, više puta se javljala u hitnu pomoć zbog teških grčeva i gubitka tečnosti. Međutim, lekarima je po zakonu zabranjeno da izvrše abortus, uprkos riziku.

Tužilac Pakston je naveo da trudnica nije uspela da dokaže da se nalazi u “riziku od smrtnog ishoda ili većih telesnih povreda”. Advokati Kejt Koks su saopštili da država Teksas tvrdi da ima moć da, bez obzira na želje Koks i njene porodice, kao i na dobronamerne savete lekara, više ceni neodrživu trudnoću nego život trudnice Koks i živote buduće dece, koju se njen muž i ona nadaju da će imati.

Zakon o abortusu u Teksasu je jedan od najstrožijih u Sjedinjenim Američkim Državama. Ovaj zakon, poznat kao “Zakon o otkucajima srca”, stupio je na snagu 1. septembra 2021. godine i zabranjuje abortus u slučajevima kada se može detektovati embrionalna srčana aktivnost. Ovo obično znači da su abortusi zabranjeni nakon šest nedelja trudnoće.

Zakon ne dozvoljava izuzetke za trudnoće koje su rezultat silovanja ili incesta. Jedini izuzetak za abortuse nakon šest nedelja je u slučaju medicinskih hitnih slučajeva. Zakon ne predviđa krivično gonjenje majke, ali dozvoljava građane da tuže lekare koji izvrše abortus nakon detektovanja srčane aktivnosti fetusa.

Ovaj zakon je izazvao brojne pravne izazove i kontroverze širom nacije. Takođe, treba napomenuti da je od 25. avgusta 2022. godine na snazi “okidački zakon” koji zabranjuje abortus u svim slučajevima, osim da bi se spasao život majke.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading