TRČALI SU PO ČAMCU DA BI PRAVILI SELFIJE, NA KRAJU SU GA POTOPILI: Grupa kineskih turista završila u kanalima Venecije - nisu hteli da slušaju gondolijera (VIDEO)

Autor:

Svet

07.12.2023

14:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Grupa turista našla se neočekivano u jednom od čuvenih venecijanskih kanala nakon što su ignorisali upozorenja da sednu i prestanu sa slikanjem na ljuljajućoj gondoli. Incident, koji se desio blizu Trga Svetog Marka, zabeležen je u snimcima koji prikazuju posledice, dok su nekoliko osoba plutale u vodi pored prevrnutog čamca.

TRČALI SU PO ČAMCU DA BI PRAVILI SELFIJE, NA KRAJU SU GA POTOPILI: Grupa kineskih turista završila u kanalima Venecije - nisu hteli da slušaju gondolijera (VIDEO)

Foto: Printscreen Facebook Luca Effe

Turisti su pomerajući se po plovilu, pozirali za fotografije ispred poznatih znamenitosti, kada im je gondolijer naredio da sednu i ostanu mirni zbog pažljivog manevra ispod obližnjeg mosta. Međutim, ignorisanje uputa dovelo je do prevrtanja čamca, ostavljajući celu grupu u kanalu, prema izveštajima lokalnih medija.

 

Video snimci podeljeni na TikToku prikazuju turiste kako se drže prevrnutog čamca, očajnički pokušavajući da se popnu na drugi prolazni čamac radi bezbednosti.

 

Gondolijer je, nakon prevrtanja čamca, hrabro skočio u ledeni kanal kako bi pomogao putnicima da se bezbedno izvuku. Izveštaji ukazuju da je grupa prošla kroz incident bez povreda i dobila gostoprimstvo i toplinu u obližnjem teatru La Fenice.

Ovaj incident dodaje se nizu nezgoda koje su turisti doživeli, a koje dokumentuje Instagram stranica Venezia Non è Disneyland (Venecija nije Diznilend), posvećena prikazivanju neprimerenog ponašanja 20 miliona godišnjih posetilaca Venecije. Osnivači stranice izrazili su zabrinutost zbog kontinuiranih izazova prekomernog turizma, ističući probleme kao što su kupanje turista u kanalima, što su upozorili da je "nesigurno i prljavo, stoga nije idealno iz higijenskih razloga".

Slično tome, gradonačelnik Venecije, Luigi Brugnaro, izrazio je svoje zabrinutosti 2022. godine nakon što su dva australijska turista kažnjena zbog surfovanja Grand Kanalom na motorizovanim surfovima. Gradonačelnik ih je nazvao "idiotima" i zatražio javnu pomoć u identifikaciji surfera. Turisti su konačno uhvaćeni i kažnjeni sa po 1.500 evra, što je doprinelo gradonačelnikovom pozivu za pooštravanjem mera protiv postupaka koji narušavaju imidž grada.

U nastojanju da se suoči s izazovima masovnog turizma, Venecija je najavila planove da postane prvi grad na svetu koji će naplaćivati dnevne ulaznice turistima. Od 2024. godine, turisti koji prolaze moraće platiti ulaznicu od 5 evra, a probni period od 30 dana fokusiraće se uglavnom na prolećne praznike i letnje vikende kada su brojke turizma najviše.

 

Ovaj potez ima za cilj postizanje "nove ravnoteže između prava onih koji žive, studiraju ili rade u Veneciji i onih koji posećuju grad", izjavio je šef turizma Simone Venturini. To je odgovor na rastući otpor prema prilivu turista koji dolaze na jednodnevne izlete i velike kruzere koji zagušuju grad.

 

Međutim, kritičari tvrde da takva taksa promašuje suštinu, ignorirajući fundamentalni problem visokih cena iznajmljivanja usled kratkoročnih boravaka preko Airbnb-a i odvraćanja stalnih stanovnika. Mateo Seči, predsednik aktivističke grupe stanovnika Venecije, izrazio je zabrinutost da bi nova taksa efektivno pretvorila grad u "Diznilend".

"Naplatom ulaznice od posetilaca, Venecija se pretvara u muzej ili zabavni park umesto grada u kojem ljudi žive, idu u supermarket i dovode decu u školu", rekao je Secchi.

Planovi za uvođenje takse na jednodnevne turiste prvobitno su pokrenuti 2019. godine, ali su odloženi zbog pandemije. Prošle godine, Venecija je konačno razmatrala plan naplate od 10 evra turistima za ulazak u grad tokom cele godine, ali je konačno odustala od te politike, a Venturini je naveo "otpore" kao razlog.

Portparol gradonačelnika Luiđija Brugnara rekao je krajem prošle godine da su planovi odloženi jer gradsko veće još nije potpuno odobrilo novi postupak prijema. Očekivalo se da će tehnički i proceduralni problemi odložiti sprovođenje šeme za šest meseci.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading