UŠLA JE U NJEGOVU KANCELARIJU KAO PROBLEMATIČNO DETE, IZAŠLA KAO NJEGOVA ĆERKA: Direktor škole usvojio suspendovanu učenicu - to je bila odluka koja im je PROMENILA ŽIVOTE

Autor:

Svet

07.12.2023

14:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U jednoj srednjoj školi u Kentakiju, direktor Džejson Smit je napravio neobičan korak. Nakon što je suspendovana učenica šestog razreda, Rejven Vitaker, poslata u njegovu kancelariju, Smit je odlučio da joj pruži nešto više od discipline - pružio joj je dom.

UŠLA JE U NJEGOVU KANCELARIJU KAO PROBLEMATIČNO DETE, IZAŠLA KAO NJEGOVA ĆERKA: Direktor škole usvojio suspendovanu učenicu - to je bila odluka koja im je PROMENILA ŽIVOTE

Foto: Printscreen Good Morning America

Porodica iz Kentakija će ove godine proslaviti svoj deveti Božić zajedno kao tročlana porodica, nakon usvajanja koje je počelo na najneobičnijem mestu.

Džejson Smit, direktor škole već 14 godina, upoznao je svoju ćerku, Rejven Vitaker-Smit, 2015. godine kada je sedela ispred njegove kancelarije nakon što je suspendovana iz šestog razreda.

“Bila je ova slatka, mala, nevina devojčica koja je sedela tamo, pomalo poražena”, rekao je Smit za “Good Morning America”. “Pitao sam je: ‘Šta se dešava?’ i rekla mi je da je bacila čašu jogurta na ručku i da je suspendovana.”

Smit je rekao da je kada je pitao Vitaker-Smit, sada 20-godišnjakinju, da li bi ikada bacila hranu u restoranu, ona mu je rekla da nikada nije jela u jednom.

U to vreme, Vitaker-Smit je živela u grupnom domu nakon što je veći deo svog života provela prebacujući se između različitih hraniteljskih porodica.

“U tom trenutku, osećao sam da joj je samo potrebna pomoć”, rekao je Smit. “Prepoznao sam da joj je potrebno nešto što bi joj išlo u korist, možda po prvi put, da to u prošlosti nije išlo u njenu korist, ali joj je samo trebalo neko da joj pomogne.”

Smit je rekao da ga je razgovor sa Vitaker-Smit duboko pogodio, ali je u početku bio nevoljan da ga podeli sa svojom suprugom, Meribet Smit, kada se vratio kući s posla te noći.

Godinama su Smitovi imali problema sa neplodnošću dok su pokušavali da imaju svoje dete.

Takođe su postali hranitelji u nadi da će usvojiti dete, ali su tu ideju ostavili skoro šest godina ranije, nakon što su troje braće i sestara koje su hranili skoro godinu dana vraćeni biološkim roditeljima.

Meribet Smit je rekla za “GMA” da je kada joj je muž konačno ispričao o svom susretu sa učenicom u školi, Vitaker-Smit, znala da to nije tema koju je olako shvatio.

“Očigledno je da je osećao posebnu želju, jer sam sigurna da ona nije jedino dete sa kojim se suočio, a koje je bilo u sličnoj situaciji”, rekla je ona. “Dakle, nešto je bilo posebno u vezi sa Rejven za njega, i očigledno ja sam mu poverovala.”

U narednim danima i nedeljama, Smitovi su počeli da razmatraju ideju o hraniteljstvu Vitaker-Smit. Rekli su da su prvo kontaktirali njenog socijalnog radnika, a zatim prošli kroz proces ponovne sertifikacije kao hranitelji.

Kada su odobreni kao hranitelji, Smitovi su otvorili svoj dom za Vitaker-Smit, koja se uselila kod njih u junu 2015. godine.

“Bilo je stvarno čudno u početku jer sam u svojoj glavi mislila na [Džejsona Smita] kao na lošeg momka jer sam stalno pravila probleme”, priseća se Vitaker-Smit. “Ali onda, za moju prvu vikend posetu, učinili su da se osećam izuzetno dobrodošlo, kao da sam već u porodici. Nabavili su sve što mi je bilo potrebno, a da nisu ni znali da ću zauvek biti tamo. Samo su to uradili.”

Vitaker-Smit je rekla da je u to vreme, s obzirom na njenu starost i istoriju, mislila na Smitove kao na još jednu privremenu hraniteljsku porodicu. Međutim, gledajući unazad, rekla je da je “uvek znala” da će oni biti njeni roditelji.

Slično tome, Smitovi su rekli da je Vitaker-Smit odmah “donela svrhu” u njihove živote, čak i dok je priznala da je ponekad teško prihvatila njihovu doslednost i ljubav.

“Davala sam im puno problema da vidim šta će se desiti”, priseća se Vitaker-Smit svog prvog vremena sa Smitovima. “Malo sam testirala da li je ovo stvarno ili ne, da vidim da li će me zadržati bez obzira na sve, jer su mi to govorili, ali znate, to sam već puno puta čula… Htela sam samo da izazovem i vidim da li su stvarno spremni da me prihvate.”

Meribet Smit je rekla da ona i njen muž nisu bili iznenađeni otporom koji su ponekad dobijali od Vitaker-Smit.

Uprkos svojim početnim sumnjama, Rejven je brzo shvatila da je dom Smitovih drugačiji.

“Zadala sam im gomilu problema da vidim šta će se desiti, na neki način sam ih testirala da saznam da li je ovo prava stvar i da vidim da li će me zadržati bez obzira na sve”, rekla je.

Njihova upornost se isplatila. Rejven je usvojena u oktobru 2017. godine, a od tada je poboljšala svoje ocene, diplomirala i sada pohađa Univerzitet u Kentakiju gde se školuje za socijalnog radnika.

Ova inspirativna priča pokazuje da ljubaznost i razumevanje mogu imati duboki uticaj na život mlade osobe. Kao što Smit kaže, “Prepoznao sam da joj je potrebno nešto što bi je podstaklo, da joj samo treba neko da joj pomogne”. A to je upravo ono što je učinio.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading