KOMUNIZAM JE POSVAĐAO SA BRAĆOM: Sestra Fidela Kastra umrla u Majamiju, posle bekstva sa Kube 1963. radila je za CIA

Autor:

Svet

07.12.2023

11:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Huanita Kastro, sestra kubanskih lidera Fidela i Raula Kastra, preminula je u Majamiju u 90. godini. Huanita je bila poznata po svojoj saradnji sa američkom CIA-om protiv komunističke vlade svoje braće na Kubi.

KOMUNIZAM JE POSVAĐAO SA BRAĆOM: Sestra Fidela Kastra umrla u Majamiju, posle bekstva sa Kube 1963. radila je za CIA

Foto: Roberto Koltun / Zuma Press / Profimedia

Huanita Kastro je rođena u Biranu 6. maja 1933. godine. Bila je četvrto dete Angela Kastra y Line Ruz Gonzalez i imala je tri brata - Ramona, Fidela i Raula - i tri sestre - Angelitu, Emu i Agustinu.

 

Huanita Kastro je bila aktivna u kubanskoj revoluciji, kupujući oružje za pokret 26. jula tokom njihove kampanje protiv Fulgensija Batiste. Godine 1958. otputovala je u SAD da bi prikupila sredstva za podršku pobunjeničkom pokretu.

 

Međutim, nakon revolucije, Huanita se osećala izdano zbog rastućeg uticaja kubanskih komunista u kubanskoj vladi. Politika Fidela i Raúla sukobila se sa porodičnim interesima. Kada su dva revolucionara insistirala na uključivanju porodične plantaže u svoj program agrarne reforme kako bi ograničili privatno vlasništvo zemlje, njihov stariji brat Ramon, koji je održavao imanje, ljutito je eksplodirao, rekavši: "Raul je prljavi mali komunista. Jednog dana ću ga ubiti. U ovom kontekstu, Huanita Kastro je počela da sarađuje sa Centralnom obaveštajnom agencijom (CIA).

 

Huanita je podržavala napore svoje starije braće da svrgnu diktatora Fulgensija Batistu, prikupljajući novac i kupujući oružje. Međutim, razočarala se kada je Fidel Kastro postao tvrdokorni komunista nakon dolaska na vlast 1959. godine.

 

Godinu dana posle smrti svoje majke 1963. godine, Huanita je pobegla sa Kube i nikada više nije videla svoju braću, Fidela i Raula Kastra. Kada je stigla u SAD, mnogi su verovali da je komunistički špijun.

 

Huanita je pomogla u osnivanju neprofitne organizacije koju podržava CIA i koja je radila protiv Kastrove vlade. Na kraju se naselila u Majamiju, gde je držala apoteku u Maloj Havani i postala ugledni član kubansko-američke zajednice. Državljanstvo SAD dobila je 1984. godine.

 

Huanita Kastro preminula je u ponedeljak, a vest o njenoj smrti kubanske vlasti i mediji nisu preneli. Njen život ostaje simbol borbe za slobodu i demokratiju na Kubi.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading