KINESKI COMAC PONUDIO JOŠ DVE VERZIJE AVIONA C919: Ušao u trku na tržištu sa Boingom i Erbasom

Autor:

Svet

06.12.2023

17:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Radi se o vazduhoplovima sa skraćenim, odnosno izduženim trupom.

KINESKI COMAC PONUDIO JOŠ DVE VERZIJE AVIONA C919: Ušao u trku na tržištu sa Boingom i Erbasom

Foto: www.profimedia.rs

Kineski proizvođač aviona COMAC planira da proizvede nove varijante svog najmodernijeg uskotrupnog aviona, modela C919. Fabrika iz Šangaja najavljuje novu izduženu i skraćenu verziju C919 kako bi se bolje adaptirala potrebama kupaca.

COMAC je tokom ovogodišnjeg Međunarodnog avio-sajma u Šangaju koji se održavao u periodu između 23. i 25. novembra saopštio da će na tržište plasirati još dva aviona bazirana na letelici C919. Radi se o vazduhoplovima sa skraćenim, odnosno izduženim trupom.

Avion u kraćoj varijanti bi prema najavama proizvođača mogao da preveze oko 140 putnika u dvoklasnoj putničkoj kabini, prenosi AirPortal.hu.

Ovaj avion bi takođe trebao da bude sposoban za obavljanje letova ka aerodromima na velikim nadmorskim visinama.

Imajući u vidu povećanje kapaciteta avio-kompanija u poslednjih nekoliko godina, za očekivati je da će veću pažnju putnika privući verzija C919 sa izduženim trupom.

U standardnoj dvoklasnoj kabinskoj konfiguraciji duži C919 će moći da preveze 210 putnika, obećava COMAC.

Pored većeg kapaciteta, još jedna vrlina izduženog COMAC-a trebala bi da bude i dolet zahvaljujući kojem će avio-kompanije moći da obavljaju znatno duže letove nego sa standardnim C919, piše AirPortal.hu.

C919 je najnoviji avion u ponudi kineskog proizvođača COMAC-a koji je u komercijalni saobraćaj ušao u maju ove godine. Radi se o uskotrupnom avionu kapaciteta između 158 i 174 putnika koji ima dolet od 5.500 kilometara.

COMAC je do sada proizveo svega dva primerka C919 koja su isporučena China Eastern Airlinesu ali se uskoro očekuje još aviona u floti ovog i drugih prevoznika.

Kineski C919 se na tržištu takmiči sa znato većim i iskusnijim Airbusom i Boeingom, odnosno sa njihovim modelima A320neo i B737 MAX.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading