HIT! ŠOK SAVETI VEHABIJSKOG GURUA IZ BOSNE: Evo kako pravilno tući ženu, čupanje obrva i sviranje violine ZABRANJENO, mobilni telefon nositi u WC pod OVIM USLOVOM!

Autor:

Svet

01.12.2023

15:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nekada su je zvali ponosnom i tolerantnom, a danas joj ton daju likovi koji su vremeplovom došli iz Srednjeg veka. Ona se zove Bosna i Hercegovina, a jedan od njenih najretrogradnijih likova zove se Elvedin Pezić (46).

HIT! ŠOK SAVETI VEHABIJSKOG GURUA IZ BOSNE: Evo kako pravilno tući ženu, čupanje obrva i sviranje violine ZABRANJENO, mobilni telefon nositi u WC pod OVIM USLOVOM!

Foto: Printscreen Facebook Elvedin Pezić

Pezić je jedan od vođa vehabijske zajednice u BiH. Predstavlja se kao “muslimanski učenjak” i na svojoj web stranici navodi da se verski školovao u UAE, Jordanu i Saudijskoj Arabiji, odakle se vratio u BiH kako bi širio radikalnu vehabijsku verziju islama.

 

On obilato koristi društvene mreže, na kojima daje savete muslimanima iz BiH i drugih republika bivše Jugoslavije na temu “kako živeti ispravno u islamu”, na osnovu šerijatskog prava. Između ostalog, kako smo naveli u sredu, muškarce podučava na koji način treba tući žene, a da im na telu ne ostaju modrice:

 

Nije ispravno da čovek udari ženu, a nije preduzeo ono što mu je Kuran naložio. Ako imaš problem sa ženom, najpre savetuješ, savetuješ, savetuješ… I vidiš da ne ide? Nakon toga je kuranska metoda da se odvojiš od nje u postelji. Okreneš joj leđa i uskratiš joj intimu. A šta ako je i dalje nepokorna? I dalje vređa, psuje… Tek tada dolazi treća odgojna metoda. Nije ispravno preskočiti prve dve metode i odmah udarac - kazuje Pezić.

Potom prelazi na praktičnu stranu poduke i u videu pokazuje kakav bi to udarac tehnički trebao biti, a da se ne vide modrice:

 

"Kad dođe udarac, onda je to odgojni udarac, ne iskazivanje srdžbe. To je udarac koji ne ostavlja trag. To je udarac koji ne ostavlja modrice. Udarac koji izbegava lice. Taj udarac pokazuje ženi i kaže: “Vidi dokle si došla kad ne možemo rešiti problem ni razgovorom ni uskraćivanjem intime. Dovodiš me do toga da moram pribegavati metodi udarca” - zaključuje Pezić.

 

Sviranje violine? Zabranjeno

Ovaj vehabijski “guru” u svojim video prilozima odgovara na najrazličitija pitanja vezana za svakodnevni život: od odlaska u teretanu, preko čupanja obrva do nošenja mobilnog telefona u WC.

Tako veli da je čupanje obrva “strogo zabranjeno u islamu” i ženama i muškarcima – pa će oni koji ipak čupaju obrve “biti prokleti prema hadisima Allahovog Poslanika” – dok nošenje mobilnog telefona u WC “nije sporno ako mobilni telefon ima instaliranu aplikaciju Kurana”, pri čemu se mora poštovati uslov “da aplikacija nije otvorena i vidljiva prilikom ulaska u WC”.

A što se tiče odlaska u teretanu, islam “ne zabranjuje da čovek diže tegove i jača svoje telo”, ali Pezić savetuje da se ne ide u teretane ako su tamo “žene koje su nepropisno obučene” i ako “svira muzika”. I video igre su načelno dozvoljene “ako u njima nema ništa zabranjeno”, odnosno “ako nema psovanja vere, muzike…”.

I inače je muzika visoko na Pezićevoj listi zabranjenih stvari, o čemu svedoči njegov odgovor na pitanje sme li se decu voditi na časove violine:

Violina se u islamu smatra muzičkim instrumentom, a svi muzički instrumenti u islamu su zabranjeni. Muzika je u islamu zabranjena jer ona nastaje korišćenjem muzičkih instrumenata. Samim tim zabranjeno je bilo kakvo promovisanje tih instrumenata kao i odlazak na časove i zabranjeno je upisivati decu na “časove violine” - podučava Pezić.

Parfem može, ali samo u kući

Naravno, muzika je zabranjena i na venčanjima, gde verniku prete i druge paklene opasnosti, od alkohola do sedenja žena i muškaraca za istim stolom. Stoga efendija Pezić tumači da “vernici i vernice neće i ne trebaju prisustvovati svadbi na kojoj se servira alkohol, svira muzika, muškarci i žene sede zajedno”.

A kad smo kod venčanja, Pezić zagovara da bi svi trebali imati šerijatsko venčanje koje se mora odvijati uz “suglasnost i pristanak staratelja devojke”. Vehabija hoće reći da žena nije sposobna sama odlučiti hoće li se udati za nekoga ili neće.

Ovaj “muslimanski učenjak” petlja se i u rodbinske odnose, pa ljudima savetuje da ne odlaze kod rođaka koji piju alkohol ili slušaju muziku.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading