BRISEL PONOVO U PANICI ZBOG ORBANA: Žele Ukrajinu u EU , ali mađarski premijer ima DRUGAČIJI PLAN! Panika u Evropskoj komisiji raste, pominju i "NUKLEARNU OPCIJU"

Autor:

Svet

01.12.2023

11:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je da bi bila greška da Evropska komisija insistira da se prijem Ukrajine u Evropsku uniju stavi na dnevni red. Umesto toga, on predlaže da evropski blok prvo potpiše strateško partnerstvo sa Kijevom na period između pet i deset godina.

BRISEL PONOVO U PANICI ZBOG ORBANA:  Žele Ukrajinu u EU , ali mađarski premijer ima DRUGAČIJI PLAN! Panika u Evropskoj komisiji raste, pominju i "NUKLEARNU OPCIJU"

Foto: Tanjug/AP

Orban smatra da EU treba da razgovara sa svim članicama kako bi se uskladili svačiji interesi. Tek kada vidimo da možemo da sarađujemo, onda možemo da stavimo na dnevni red pitanje članstva.

On je takođe istakao da pravni i politički sistemi zemlje u ratu funkcionišu drugačije i da stoga nije moguće da se kaže da li Ukrajina ispunjava uslov EU, a to je vladavina prava.

Kada je reč o pomoći Ukrajini, Orban smatra da bi podrška Kijevu trebalo da se pruži van budžeta Evropske unije, na transparentan način. On je napomenuo da bi trebalo napraviti poseban fond sa međuvladinim sporazumom za podršku Ukrajini, u koji bi svaka zemlja uplaćivala sredstva.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

“Umesto rata, treba finansirati prekid vatre, a onda i mir”, rekao je Orban.

Mađarski premijer Viktor Orban, poznat po svojim bliskim vezama sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, izaziva zabrinutost u Evropskoj uniji (EU). Orban se protivi pridruživanju Ukrajine EU, što bi trebalo da se dogodi na samitu sredinom decembra. Na tom samitu, lideri EU planiraju da donesu istorijsku odluku o dovođenju Ukrajine u klub 27 nacija i zaključe ključni sporazum o budžetu za pomoć Kijevu od 50 milijardi evra za spasavanje ratne ekonomije.

Orban zahteva da se ceo politički i finansijski proces stavi na led dok se lideri ne slože sa sveobuhvatnom revizijom podrške EU Kijevu. Ovo stvara velike probleme za EU, jer iako Mađarska predstavlja samo 2 procenta stanovništva EU, Orban može držati blok kao taoca jer bi trebalo da jednoglasno reaguje na velike strateške odluke.

Orban je bio najglasniji protivnik sankcija Rusiji još od Putinove aneksije Krima 2014. godine. Sada, on oseća da dolazi njegovo vreme jer umor od rata u Ukrajini raste u javnom mnjenju u mnogim zemljama EU.

U teoriji, na stolu je nuklearna opcija — ona koja bi isključila Mađarsku iz političkih odluka EU — ali zemlje smatraju da bi to donelo nejedinstvo i fragmentaciju EU. Za sada se čini da evropski lideri prihvataju svoj uobičajeni pristup udvaranju lošem momku EU kako bi pokušali da nađu kompromis.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Orban je sve više izolovan u Briselu. Prethodni mirotvorci poput bivše nemačke kancelarke Angele Merkel ili drugih šaptača Orbana iz takozvane Višegradske četvorke — Slovačke, Poljske, Mađarske i Češke — više nisu tamo. Očekivani povratak Donalda Tuska za Poljsku, pro-EU i antiruskog lidera, samo će povećati Orbanov status usamljenog, prkosnog držača.

Neke diplomate EU tumače Orbanove pretnje kao strategiju za povećanje pritiska na Evropsku komisiju, koja zadržava 13 milijardi evra u fondovima EU za Mađarsku zbog zabrinutosti da ta zemlja krši standarde EU o vladavini prava. Drugi su međutim rekli da je greška ne gledati dalje od taktike neposredne transakcije. Orban već dugo dovodi u pitanje ukrajinsku strategiju EU, ali je uglavnom ignorisan ili prikazan kao marioneta ruskog predsednika Vladimira Putina.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading