EKSKLUZIVNO! Otkriveni detalji susreta Lavrova i Blinkena u Skoplju!

Autor:

Svet

29.11.2023

20:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Entoni Blinken, američki državni sekretar, i Sergej Lavrov, ruski ministar spoljnih poslova, stižu u Skoplje povodom početka 30. Saveta ministara spoljnih poslova OEBS-a.

EKSKLUZIVNO! Otkriveni detalji susreta Lavrova i Blinkena u Skoplju!

Foto: Tanjug/AP

Očekuje se da će njihov dolazak privući pažnju svetske javnosti, s obzirom na značaj ovog događaja i trenutne geopolitičke okolnosti.


Blinkenova podrška Severnoj Makedoniji



Entoni Blinken je pružio podršku Severnoj Makedoniji na njenom putu ka članstvu u Evropskoj uniji, ističući odlične odnose između SAD i Severne Makedonije.

Takođe, Blinken je najavio da će se baviti pitanjem pomoći Ukrajini od zapadnih saveznika, te da će uloga Makedonije u OEBS-u biti jedna od tema razgovora.


Lavrovov prvi dolazak od početka rata u Ukrajini



Sergej Lavrov dolazi u Severnu Makedoniju prvi put od početka rata u Ukrajini, što predstavlja značajan momenat s obzirom na aktuelne međunarodne odnose.

Njegov dolazak i planirani sastanci sa različitim zvaničnicima izazivaju pažnju javnosti, s obzirom na tenzije između Rusije i Zapada.


Susret Blinkena i Lavrova



Iako se ne zna da li će doći do direktnog susreta između Lavrova i Blinkena, neformalna večera koja će prethoditi Savetu ministara mogla bi biti prilika za potencijalnu interakciju. Očekivanja su visoka, s obzirom na prethodne kontakte ova dva zvaničnika, ali zvanična potvrda njihovog susreta još uvek izostaje.



Tenzije i bojkot nekoliko zemalja



Nekoliko zemalja je otkazalo prisustvo svojih ministara spoljnih poslova, a kao razlog su naveli kontinuirano uništavanje OEBS-a od strane Rusije. Zemlje Baltika su najavile bojkot sastanka, dok se šef evropske diplomatije Žozep Borelj neće sastati sa ruskim ministrom spoljnih poslova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading