OVO SU SKRIVENI RAZLOZI ZA BRUTALNI NAPAD IZRAELA NA GAZU: Počeo je rat za NOVI BLISKI ISTOK! Evo kakav je plan sastavljen U VAŠINGTONU!

Autor:

Svet

25.11.2023

11:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nedeljama pre Hamasove operacije Al-Aksa 7. oktobra, izraelski premijer Benjamin Netanjahu obratio se Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

OVO SU SKRIVENI RAZLOZI ZA BRUTALNI NAPAD IZRAELA NA GAZU: Počeo je rat za NOVI BLISKI ISTOK! Evo kakav je plan sastavljen U VAŠINGTONU!

Foto: Printscreen/www.drishtiias.com/daily-updates/daily-news-analysis/india-middle-east-europe-corridor

Na mapi je obeležio svoj plan za „novi Bliski istok“ - ekonomski koridor koji se proteže od Indije do Ujedinjenih Arapskih Emirata, preko Saudijske Arabije, Jordana, Izraela i na kraju do Evrope.

Ovaj plan je, bez sumnje, jedan od glavnih geopolitičkih razloga iza izraelskog napada na Gazu. Sjedinjene Države, kao glavni podržavalac Izraela, traže način da se suprotstave kineskom Novom putu svile i obuzdaju BRIKS. Izgradnja suparničkog koridora bila bi dvostruko korisna: obuzdala bi Kinu, Iran i Siriju, a ujedno bi pomogla Izraelu i SAD da održe svoju ekonomsku i političku dominaciju u svetu koji postaje sve više multipolaran, navodi portal Al Majadin.

Republika

Foto: shutterstock

 

 

Prošla godina bila je izazovna za Vašington i Tel Aviv. Sankcije protiv Rusije nisu uspele, a Saudijska Arabija je sklopila mir sa Iranom i Sirijom i vodila pregovore sa Jemenom - zemljama koje SAD i Izrael pokušavaju da izoluju godinama. Nakon što su SAD ukrale 300 milijardi dolara od ruske Centralne banke, značaj dolara je počeo da opada. Desetine zemalja prijavile su se da se pridruže BRIKS-u, grupi ekonomskih giganata u nastajanju, čije se članstvo udvostručilo sa 5 na 11 članica, uključujući Iran.

Drevni put svile bio je najvažniji trgovački put u ljudskoj istoriji, koji se protežao sve od Kine do Sirije i do Sredozemnog mora. Kina i 150 drugih zemalja shvataju njen značaj i nastoje da je ožive. To je budućnost svetske ekonomije i politike.

U nedeljama koje su prethodile Netanjahuovom saopštenju, Iran i Irak potpisali su ugovor o železnici, a sirijski predsednik al-Asad posetio je Kinu da bi potpisao strateško partnerstvo sa najvećom svetskom ekonomijom. Ovo je ključno. Ne samo da Zapad nije uspeo da izoluje ove zemlje, već je sada Novi put svile proširio svoju železničku infrastrukturu i dobio pristup Sredozemnom moru preko sirijske luke Latakija; presudni ciljevi za kopnenu i pomorsku trgovinu.

Koliko god ovi razvoji bili važni, oni su samo jedan aspekt. Onda imate gas.

Prekidanje ruskog gasa Evropi Kada su Sjedinjene Države podstakle puč na Majdanu u Ukrajini 2014. godine, nije se radilo samo o širenju NATO-a i opkoljavanju Rusije. Takođe se radilo o okruživanju, kontroli i presecanju ruskog gasa Evropi. Rusija je zemlja sa najvećim dokazanim rezervama prirodnog gasa. Kontrolišite Ukrajinu i kontrolišete gasovode kojima se ruski gas snabdeva Evropom.

Međutim, postojala je još jedna velika ruta za ruski gas u Evropu, ali sa severa: gasovodi Severni tok.

Decenijama su američki političari iz svih administracija u više navrata govorili koliko ne vole gasovode Severnog toka. Godine 2022, pre nego što je rat u Ukrajini eksplodirao, Bajden je izneo zloslutnu pretnju da će „dovesti tačku“ na Severni tok – uprkos tome što je gasovod bio rusko-nemački projekat, a nemački kancelar Šolc je stajao pored njega, ćutke.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

 

 

Onda su, iznenada, Severni tok 1 i 2 zgodno dignuti u vazduh 2022. Ovo je, nesumnjivo, jedan od najvećih, najekstremnijih terorističkih napada na evropsku infrastrukturu u modernoj istoriji. Samo tri zemlje na svetu mogu da izvedu takvu operaciju: Rusija, Britanija i Sjedinjene Države – a svakako nije Rusija ta koja je vlasnik gasovoda.

U nedavnom napadu koji je doveo do sankcija na rusku naftu i gas, izgleda da su Sjedinjene Američke Države postigle svoj dugoročni cilj - ograničavanje protoka ruskog gasa prema Europi. Ovaj događaj označio je ključnu promenu u energetskom pejzažu, stvarajući prostor za nove igrače, a među njima se ističe Izrael.

Pored sankcija koje su blokirale ruski gas, Sjedinjene Države sada uspešno drže Ruse "napolju", dok se istovremeno bave ekonomskim izazovima Njemačke. Ovo je rezultiralo značajnim geopolitičkim pomeranjem koje vodi ka novim savezima i interesima.

Sada, kako se fokus premešta, Izrael postaje ključni igrač na sceni. Potpisivanjem gasnog sporazuma s blokom u junu 2022. godine, Izrael je odjednom predstavljen kao rešenje za nestašicu gasa u Evropskoj uniji. Ključno polje u ovom kontekstu je Leviatan, otkriveno 2010. godine, koje se nalazi u Levantskom basenu, kod obala Palestine, Libana i Sirije.

Međutim, regionalna dinamika nije tako jednostavna. U kontekstu Sirije, gde su Sjedinjene Države aktivno radile na smanjenju prihoda od nafte i oslabljivanju pomorskih aktivnosti, Izrael je postao ključna figura. Kontrola sirijskih naftnih polja i višestruki napadi na luku Latakiju ukazuju na kompleksnost odnosa između različitih aktera u regionu.

Teritorijalni sporovi oko gasnih polja u Libanu takođe su doveli do novih tenzija, dok je Izrael pokušao izvući gas iz polja Karish u Libanu, ponovo pokrećući pitanje morskih granica.

Gaza, kao obalna enklava s vlastitim neistraženim gasnim poljima, ostaje pod izraelskom i egipatskom blokadom od 2007. godine, što ograničava ekstrakciju gasa i otežava život Palestinaca.

Sada, s gotovo svim lučkim pristupima izvan igre u Libanu, Siriji i Palestini, Izrael je postao jedini igrač sposoban za izvlačenje gasa i sprovođenje ekonomskog koridora. Ovime su Sjedinjene Države i Izrael uklonili konkurenciju, prisvajajući resurse drugih i dominirajući tržištem.

Uz sve ove promene, ostaje pitanje stabilnosti u regionu, posebno u svetlu nedostatka rešenja za palestinsko pitanje. Izazovi vezani za gas i naftu sada se isprepliću s geostrateškim pitanjima, čineći ovaj trenutak ključnim za budućnost Bliskog istoka.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Kako zima približava, Izrael se suočava s pritiskom da ispuni obećanje o snabdevanju gasa Evropi, dok Sjedinjene Države osećaju pritisak usled rastuće popularnosti BRICS-a i Kineske inicijative Pojas i put.

Ovaj trenutak, stoga, nije samo o Palestini. On je odlučujući za celokupni geopolitički i ekonomski pejzaž regiona, gde će pobednici oblikovati novu mapu sveta koja dolazi.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading