HAOSU U KOMPANIJI OPEN AI: Pred očima sveta odvija se DRAMA kakvu još nismo videli - BUDUĆNOST ČOOVEČANSTVA je na kocki!

Autor:

Svet

21.11.2023

12:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

OpenAI, najpoznatija kompanija na svetu u biznisu razvoja veštačke inteligencije, trenutno je u središtu poslovnog trilera iz stvarnog života s elementima SF-a.

HAOSU U KOMPANIJI OPEN AI: Pred očima sveta odvija se DRAMA kakvu još nismo videli -  BUDUĆNOST ČOOVEČANSTVA je na kocki!

Foto: pixabay.com

Ova drama nije samo jedan od najuzbudljivijih poslovnih obračuna s enormnim potencijalnim poslovnim konzekvencama za investitore i zaposlenike, nego se u raspravama oko toga ko bi trebao voditi kompaniju, koja je učinila veštačku inteligenciju dostupnom na masovnom globalnom tržištu, sasvim ozbiljno postavlja pitanje – budućnosti čovečanstva.

OpenAI ima vrlo specifičnu vlasničko-upravljačku strukturu u kojoj krupni kapital ne može jednostavno dominirati. Pretežiti deo zaposlenih manifestira mentalitet koji je inače karakterističan za članove religiozne sekte - slediće predano svog lidera tamo gde on ide; 700 od 770 zaposlenika poručilo je juče Odboru direktora da će svi redom slediti Altmana ako ga ne vrate na posao i daju ostavke.

Odbor OpenAI-a obavestio je javnost da smenjuju prvog čoveka firme, Sama Altmana, koji se etablirao kao zvezda br. 1 spektakularnog napretka veštačke inteligencije zahvaljujući lansiranju superpopularne aplikacije ChatGPT. Najveći investitori, izuzev Microsofta, zatražili su njegov povratak. Odbor je odbio zahtjeve te je imenovao kao interim menadžericu OpenAI-a, dotadašnju glavnu direktoricu za tehnologiju OpenAI-a, Miru Murati, pa nakon toga Emeta Šera, bivšeg glavnog izvršnog direktora Tvitča.

Microsoft je već uložio 13 milijardi dolara u OpenAI, a pokazalo se da s 49-postotnim vlasničkim udelom zapravo nemaju kontrolu nad zbivanjima u kompaniji. To je, izgleda, razlog zašto su odlučili finansirati Altmana i Brockmana nezavinso od OpenAI-a.

Promena liderstva u OpenAI ima značajne posledice za kompaniju. Evo nekoliko ključnih tačaka:

Odlazak Sama Altmana kao CEO-a i dolazak Mire Murati kao privremene CEO predstavlja značajnu promenu u vođstvu jedne od najuticajnijih globalnih organizacija za istraživanje veštačke inteligencije1.

Odbor direktora OpenAI-a izgubio je poverenje u Altmanovu sposobnost da nastavi da vodi organizaciju, što je dovelo do njegovog uklanjanja sa pozicije CEO-a i iz odbora kompanije1.

Mira Murati, bivša glavna direktorka za tehnologiju u OpenAI-u, sada će voditi kompaniju kroz ovu tranzicionu fazu dok se ne pronađe stalni CEO1.

OpenAI, poznat po vođenju trke u razvoju veštačke inteligencije sa široko korišćenim ChatGPT-om, sada se suočava sa neizvesnom budućnošću. Odluka odbora da prisili Altmana da napusti svoju ulogu, bez jasno objavljenih razloga, ostavila je tehnološku industriju da nagađa o budućem pravcu i projektima OpenAI-a1.

Kao deo ove tranzicije, Greg Brockman će se povući sa mesta predsednika odbora, ali će ostati na svojoj poziciji u kompaniji, izveštavajući CEO-u2.

Ove promene mogu imati dalekosežne posledice na budući pravac i projekte OpenAI-a, kao i na njegov uticaj na svet veštačke inteligencije. Sve oči će biti uprte u to kako će OpenAI ploviti kroz ovu krizu liderstva i kakav će biti njen uticaj na svet veštačke inteligencije.

I dok je sasvim jasno da je pred Altmanom duga i sjajna karijera, većina od 7,88 milijardi ljudi koji nastanjuju planetu Zemlju u ovom trenutku može se samo pitati koliku težinu imaju sve češća upozorenja da je veštačka inteligencija pretnja budućnosti čovečanstva,i šta će nam onda doneti: kraj bez šansi ili revolucionarni napredak kakav još nije viđen?

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading