TRESE SE BRISEL! ORBAN KRENUO PROTIV URSULE I SOROŠA! "NE IGRAMO KAKO ONI SVIRAJU": Bilbordi po Budimpešti RAZBESNELI Evropu, odmah krenule optužbe za ANTISEMITIZAM

Autor:

Svet

20.11.2023

14:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vladajuća mađarska stranka Fides izazvala je kontroverzu postavljanjem bilborda u Budimpešti na kojima su predsednica Evropske komisije Ursula von der Lejen i Aleks Soroš, sin poznatog finansijera Džordža Soroša. Bilbordi, postavljeni preko noći kao deo kampanje za evropske parlamentarne izbore sledećeg juna, nose slogan "Ne igrajmo kako oni sviraju".

TRESE SE BRISEL! ORBAN KRENUO PROTIV URSULE I SOROŠA! "NE IGRAMO KAKO ONI SVIRAJU": Bilbordi po Budimpešti RAZBESNELI Evropu, odmah krenule optužbe za ANTISEMITIZAM

Foto: Tanjug/AP

Ovo nije prvi put da je Fides ciljao visoke zvaničnike EU; prethodni bilbordi prikazivali su Ursulu von der Leyen s njenim prethodnikom Žan-Klodom Junkerom i Džordžem Sorošem. To je izazvalo ogorčenje u Briselu, a Fides se 2019. suočio s oštrim kritikama iz Evropske narodne stranke (EPP) zbog tih bilborda, što je rezultiralo privremenim uklanjanjem istih.

Sadašnja kampanja ponovno je izazvala kontroverze, posebno zbog navoda o antisemitizmu. Aleks Soroš, Jevrej rođen u Mađarskoj, postao je višegodišnja meta napada Fidesa, dok zvaničnici stranke tvrde da nema antisemitskih elemenata u njihovim kritikama. Bilbordi s Ursulom von der Lejen označavaju prvi put da je ona postala meta Fidesa.

 

Kampanja se odvija u kontekstu šireg političkog sukoba između premijera Viktora Orbana i EU. Orbana vlada pokušava deblokirati milijarde evra iz fondova EU suspendovane zbog politike Fidesa. Orbana, u subotu, izjavljuje da Mađarska "mora reći ne aktuelnom evropskom modelu izgrađenom u Briselu."

 

Očekuje se da će Mađarska biti u fokusu sledećeg samita EU sredinom decembra, kao članica EU koja je najviše naklonjena Rusiji i skeptična prema planovima pridruživanja Ukrajine EU.

Evropska komisija reagovala je na kampanju putem svog glavnog potparola Erika Mamera, pozivajući građane Mađarske da se informišu o politici EU putem evropskih izvora informacija. Na pitanje novinara o navodima o migrantskom getu u Mađarskoj i finansiranju Hamas-a, Mamer je to negirao, dodajući da neće ulaziti u debate bez dokaza i pozvao Mađare da se informišu na pojedinačnom nivou.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading