UPOZORENJE VLASNICIMA PASA! Životinje UMIRU od misteriozne BOLESTI, hitna vakcinacija

Autor:

Svet

18.11.2023

19:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veterinarske laboratorije u nekoliko država sprovode istragu o neuobičajenoj respiratornoj bolesti kod pasa, koja je zabeležena u Oregonu, Koloradu i Nju Hempširu.

UPOZORENJE VLASNICIMA PASA! Životinje UMIRU od misteriozne BOLESTI, hitna vakcinacija

Foto: Shutterstock

Stručnjaci upozoravaju vlasnike pasa da preduzmu mere predostrožnosti kako bi zaštitili svoje ljubimce dok se ne utvrdi uzročnik bolesti.

Respiratorna bolest kod pasa, koja se ne reaguje na antibiotike, može da dovede do ozbiljnih posledica, a simptomi uključuju kašalj, kijanje, iscedak iz nosa ili oka i letargiju. Neki slučajevi se brzo razvijaju, dovodeći pse u životno ugroženo stanje za samo jedan dan.

Prema podacima Odeljenja za poljoprivredu Oregona, od sredine avgusta zabeleženo je više od 200 slučajeva ove bolesti. Stoga se vlasnici pasa pozivaju da kontaktiraju svog veterinara ako primete neke od simptoma kod svog ljubimca i da prijave slučajeve što je pre moguće.

Stručnjaci rade na utvrđivanju uzroka ove bolesti i saradnja sa Nacionalnom laboratorijom za veterinarsku službu Ministarstva poljoprivrede SAD je u toku. Kurt Vilijams, direktor laboratorije za veterinarsku dijagnostiku u Oregonu, ističe da su neki psi uginuli od ove bolesti, ali da je teško odrediti tačan broj zbog nedostatka jasnih kriterijuma za dijagnostikovanje.

Za vlasnike pasa koji se zabrinjavaju, Vilijams ima jednostavnu poruku - "Ne paničite". On takođe savetuje da se vlasnici pobrinu da njihovi ljubimci budu vakcinisani protiv respiratornih bolesti, kako bi se smanjio rizik od infekcije.

U potrazi za krivcem za ovu bolest, laboratorije širom zemlje razmenjuju svoje nalaze. Dejvid Nidl, viši veterinarski patolog na Univerzitetu u Nju Hempširu, već godinu dana istražuje ovu misterioznu bolest.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading