RAKETA "STARSHIP" SRUŠENA U ATLANTIK NAKON GUBLJENJA KONTAKTA: Kompanija Ilona Maska saopštila zbog čega je bila prinuđena da pokrene sistem samouništenja

Autor:

Svet

18.11.2023

16:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Letelica je uništena iznad Atlantskog okeana, kako ostaci ne bi pali na zemlju.

RAKETA "STARSHIP" SRUŠENA U ATLANTIK NAKON GUBLJENJA KONTAKTA: Kompanija Ilona Maska saopštila zbog čega je bila prinuđena da pokrene sistem samouništenja

Foto: Tanjug/AP

Kompanija SpaceX saopštila je da je danas bila prinuđena da pokrene sistem okončanja leta, kako bi sprečila da džinovska raketa "Starship", sa kojom je izgubljen kontakt osam minuta posle lansiranja, skrene sa kursa.

SpaceX je naveo da nije u mogućnosti da primi podatke iz druge faze "Starship" i da je zbog toga pokrenuo funkciju samouništenja, nakon čega je raketa eksplodirala, objavio je CNN. Kompjuter je uništio letelicu tako da bi krhotine pale u Atlantski okean, a ne na zemlju.

Džinovska nova raketa kompanije SpaceX poletela je danas iz američke države Teksas u okviru drugog probnog leta, sedam meseci nakon što se prvi pokušaj završio eksplozijom.

Raketa "Starship", duga 121 metar, poletela je iznad Meksičkog zaliva, a cilj je bio da se telo rakete odvoji od dela sa gorivom i pošalje u svemir.

SpaceX je ciljao na visinu od 240 kilometara da pošalje svemirsku letelicu oko sveta pre nego što se spusti u Pacifik u blizini Havaja oko jedan i po sat nakon poletanja, bez pune orbite, objavio je AP.

"Starship" je najveća i najmoćnija raketa ikada napravljena. Njen prvi let u aprilu trajao je svega četiri minuta, a olupina se srušila u more. Od tada je kompanija američkog milijardera Ilona Maska napravila desetine poboljšanja na raketi i njena 33 motora, kao i na lansirnoj platformi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading