DRAMA NA HAITIJU: Naoružana "Bruklinska banda" upala u BOLNICU, kao taoce drži stotine žena, dece i BEBA

Autor:

Svet

16.11.2023

08:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U bolnici na Haitiju dogodio se uznemirujući incident. Naoružana banda je upala u bolnicu i uzela za taoce stotine žena, dece i novorođenčadi, prema rečima direktora bolnice, Žozea Ulisea. Detalji incidenta još nisu poznati, a nije jasno ni zašto su napadači uzeli pacijente za taoce.

DRAMA NA HAITIJU: Naoružana "Bruklinska banda" upala u BOLNICU, kao taoce drži stotine žena, dece i BEBA

Foto: Tanjug/AP

Ulise je za upad optužio članove tzv. bruklinske bande koju predvodi Gabrijel Žan Pjer, poznatiji kao “Ti Gabrijel”. Ova banda se bavi iznudama, otmicama i nasiljem nad civilima, prema izveštaju Ujedinjenih nacija.

Bande na Haitiju su postale sve moćnije nakon atentata na predsednika Žovenela Moiza u julu 2021. godine, a broj otmica i ubistava je u porastu.

 

Haiti se trenutno suočava sa nizom preklapajućih katastrofa: glađu, kolera, razornim nasiljem bandi, nestašicama goriva i ekonomskim kolapsom1. Situacija je bez presedana u istoriji Haitija.

 

Haiti nije održao funkcionalne izbore od 2019. godine, a zemlja je u krhkom stanju od zemljotresa 2010. godine koji je ubio do 300.000 ljudi1. Međutim, ubistvo predsednika Jovenela Moïsea u julu 2021. godine i novi zemljotres sledećeg meseca poslali su situaciju u van kontrole.

 

Haiti sada doživljava svoju najgoru glad, sa 4,7 miliona ljudi koji se suočavaju sa akutnom glađu1. Istovremeno, nemoguće je razumeti trenutnu situaciju bez priznavanja mračne istorije međunarodnih intervencija, uključujući američku okupaciju od 1915-1934, koje su pogodile Haiti.

 

Ujedinjene nacije su nedavno odobrile međunarodnu silu da pomogne Haitiju usred nasilja bandi2. Ova intervencija se nadovezuje na napore za stabilizaciju zemlje, ali još uvek postoje zabrinutosti zbog stranih intervencija.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading