OVO ĆE RAZBESNETI IZRAELCE: Blinken im poručio šta je JEDINO MOGUĆE kad poraze Hamas

Autor:

Svet

01.11.2023

08:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izrael je ove nedelje ušao u severna predgrađa Gaze kao i u čuvene tunele Hamasa koji se prostiru ukupnom dužinom od oko 300 kilometara

OVO ĆE RAZBESNETI IZRAELCE: Blinken im poručio šta je JEDINO MOGUĆE kad poraze Hamas

Foto: Tanjug/AP

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je pred Kongresom da bi "revitalizovane" palestinske vlasti trebale da ponovo preuzmu kontrolu nad Gazom ako Izrael uspe u svom cilju da uništi Hamas.

Blinken je dodao da bi regionalni partneri i međunarodne agencije mogle da odigraju privremenu ulogu.

Stav izrečen u svedočenju pred Komitetom za izdvajanja Senata je prvi put da je administracija predsednika SAD Džoa Bajdena javno izjavila da želi da se Palestinska samouprava vrati u Gazu nakon što je privatno iznela tu ideju s regionalnim partnerima od izbijanja rata Izraela i Hamasa.

Hamas je izbacio Paletinsku samoupravu iz Gaze 2007. godine nakon što je osvojio veći broj glasova na izborima u enklavi godinu dana pre. Izbori nakon toga više nisu održavani, prenosi Klix.ba.

- U nekom trenutku, ono što bi imalo najviše smisla bilo bi da efikasna i revitalizovana Palestinska uprava ima upravljanje i na kraju bezbednosnu odgovornost za Gazu - rekao je Blinken na saslušanju u Senatu.

Predložio je i korake kako doći do tog cilja.

- Možete li tamo stići u jednom koraku, veliko je pitanje koje moramo razmotriti. A ako ne možete, onda postoje drugi privremeni aranžmani koji mogu da uključe niz drugih zemalja u regionu. To može uključivati ​​međunarodne agencije koje bi pomogle u obezbeđivanju i sigurnosti i upravljanja - rekao je Blinken.

Dodao je da ne može doći do vraćanja statusa kvo s Hamasom koji upravlja Pojasom Gaze.

- Takođe ne možemo imati, a Izraelci su sami izašli s ovim predlogom, da Izrael upravlja ili kontroliše Gazu - kaže Blinken.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading