BIVŠI ŠEF BRITANSKIH OBAVEŠTAJACA UPOZORAVA: Izrael ne sme da krene u osvajanje Gaze - to je upravo ono što Hamas želi! ZAMKA JE POSTAVLJENA

Autor:

Svet

13.10.2023

14:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivši šef britanske obaveštajne službe rekao je da je Hamas "postavio zamku" za Izrael. i da ova militantna grupa provocira Izrael da izvrši invaziju na Gazu.

BIVŠI ŠEF BRITANSKIH OBAVEŠTAJACA UPOZORAVA: Izrael ne sme da krene u osvajanje Gaze - to je upravo ono što Hamas želi! ZAMKA JE POSTAVLJENA

Foto: Tanjug/AP, Shutterstock

Napadi militantne grupe Hamas su verovatno bili trik da se Izrael namami u skupu kopnenu invaziju na Gazu, rekao je bivši šef britanske špijunske agencije MI6, navodi Biznis insajder.

 

Aleks Jandžer, koji je bio šef spoljne obaveštajne službe Velike Britanije od 2014. do 2020. godine, dao je svoje komentare u intervjuu za Bi-Bi-Si "The Today Podcast".

 

Do toga je došlo nakon što su borci Hamasa upali u Izrael i masakrirali čitava sela - Izrael je rekao da je ubijeno više od 1.000 ljudi, uključujući decu i starce.

Rekao je: „Apsolutno razumem i podržavam pravo Izraela da se brani u datim okolnostima, i zaista da povrati kredibilitet te odbrane, tako da se taj osećaj psihološke sigurnosti može vratiti ljudima. Ali evo u čemu je stvar - ne bi trebalo da radiš ono što tvoj neprijatelj želi da uradiš“, rekao je Janger.

Izrael je pokrenuo talase vazdušnih napada na Gazu nakon napada, ubivši stotine ljudi. Skupio je trupe na granici Pojasa Gaze i obećao da će uništiti Hamas u celosti.

„I sada je zaista očigledno da Hamas u suštini postavlja zamku za Izrael“, rekao je Janger.

„I [biće] veoma zadovoljan ako se Izrael obaveže na otvorenu, sveobuhvatnu kopnenu invaziju na Gazu zbog obima i intenziteta sukoba koji bi to podrazumevalo, i gubitka nevinih života koji bi neizbežno usledio i radikalizaciju koja bi izazvao, i do koje mere će to saveznike i partnere Izraela u regionu dovesti u nemoguću poziciju“.

On je rekao da je Hamas verovatno iznenađen koliko je njegova misija bila uspešna, jer su militanti uspešno izbegli izraelski nadzor i probili izraelsku visokotehnološku granicu pre nego što su napredovali oko 30 kilometara u Izrael. 

 

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu obećao je da će uništiti Hamas nakon napada. Ali analitičari kažu da bi se IDF u invaziji Gaze, gusto naseljenog regiona kojim militantna grupa upravlja od 2007. godine, suočila sa žestokim otporom Hamasa, koji je izgradio mrežu podzemnih tunela i baza. Takav napad bi verovatno rezultirao gubitkom života hiljada civila. 

 

Postoji bojazan da bi se sukob mogao proširiti ako Izrael napadne Gazu, a milicija Hezbolah koju podržava Iran mogla bi da pokrene napade na Izrael iz Libana. 

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading