NATO PROTIV NATO: Amerikanci oborili TURSKI dron u Siriji, usledila je ERDOGANOVA OSVETA! Izvršen UDAR na saveznike SAD, uništena NAFTNA BUŠOTINA

Autor:

Svet

07.10.2023

08:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sjedinjene Države su u četvrtak oborile naoružanu tursku bespilotnu letelicu koja je delovala u blizini njenih trupa u Siriji, saopštio je Pentagon, što je prvi put da je Vašington oborio letelicu saveznice NATO-a Turske.

NATO PROTIV NATO: Amerikanci oborili TURSKI dron u Siriji, usledila je ERDOGANOVA OSVETA! Izvršen UDAR na saveznike SAD, uništena NAFTNA BUŠOTINA

Foto: www.profimedia.rs

Zvaničnik turskog ministarstva odbrane rekao je da dron koji je oboren ne pripada turskim oružanim snagama, ali nije rekao čije je vlasništvo.

 

Turska Nacionalna obaveštajna agencija izvela je napade u Siriji na mete kurdskih militanata nakon bombaškog napada u Ankari prošlog vikenda, rekao je u četvrtak turski bezbednosni izvor, navodi Rojters.

U četvrtak uveče, turski vojni vazdušni udari uništili su 30 ciljeva kurdskih militanata u severnoj Siriji, uključujući naftnu bušotinu, skladište i skloništa, i „neutralisali“ mnoge militante, saopštilo je tursko ministarstvo odbrane.

Portparol Pentagona brigadni general Pat Rajder rekao je da su turske bespilotne letelice viđene kako izvode vazdušne napade u Hasaki, u Siriji, u četvrtak ujutro, oko 1 km od američkih trupa. Nekoliko sati kasnije turska bespilotna letelica došla je na manje od pola kilometra (0,3 milje) od američkih trupa i smatrana je pretnjom i oborena od strane aviona F-16.

 

„Nemamo naznaka da je Turska namerno gađala američke snage“, rekao je Rajder novinarima.

Hasakah se nalazi u severoistočnoj Siriji, i uglavnom kurdske Jedinice za zaštitu naroda (IPG) su glavni u savezu koji predvode SAD protiv Islamske države, koja se takođe naziva DAEŠ.

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin razgovarao je sa svojim turskim kolegom, a Rajder je rekao da je poziv bio „plodonosan“.

Ministarstvo odbrane Turske saopštilo je na platformi za društvene mreže Ks da je njen ministar Jašar Guler rekao Ostinu da je „Turska spremna za zajedničku borbu sa SAD protiv DAEŠ-a“.

"Oba ministra su istakla važnost bliske koordinacije američkih i turskih elemenata u aktivnostima koje se sprovode u regionu“, dodaje se.

Američko-turski odnosi su u delikatnom trenutku, a Sjedinjene Države se nadaju da će Turska ratifikovati članstvo Švedske u NATO-u.

Iako Sjedinjene Države ranije nisu oborile turski avion, tenzije su se rasplamsale i bilo je bliskih poziva. 2019. godine, američke trupe na severu Sirije našle su se pod artiljerijskom vatrom sa turskih položaja.

Predsedavajući Zajedničkog načelnika štabova SAD, general Čarls K. Braun, razgovarao je sa svojim turskim kolegom i razgovarao o „potrebi da se poštuju zajednički protokoli za dekonflikaciju kako bi se obezbedila bezbednost našeg osoblja u Siriji“, navodi se u saopštenju američke vojske.

 

Snage sirijskih Kurda, saveznice SAD, saopštile su da je u turskim napadima poginulo osam ljudi od bombaškog napada kurdskih militanata u Ankari.

Podrška SAD kurdskim snagama u severnoj Siriji dugo je izazivala tenzije sa Turskom, koja ih posmatra kao krilo zabranjene Kurdistanske radničke partije (PKK). Ta grupa preuzela je odgovornost za nedeljni napad u Ankari u blizini vladinih zgrada.

Turska je u sredu saopštila da su dvojica napadača došla iz Sirije. U bombardovanju su poginula oba napadača, a dva policajca su ranjena. Sirijske demokratske snage, snage predvođene Kurdima, koje podržavaju Sjedinjene Države, negirale su da su bombarderi prošli preko njene teritorije.

U četvrtak je zvaničnik turskog ministarstva odbrane rekao da je kopnena operacija u Siriji jedna od opcija koju bi Turska mogla da razmotri. Turska je izvršila nekoliko prethodnih upada u severnu Siriju protiv grupe sirijskih Kurda IPG.

"Naš jedini cilj je da eliminišemo terorističke organizacije koje predstavljaju pretnju Turskoj. Kopnena operacija je jedna od opcija za eliminisanje ove pretnje, ali nije jedina opcija za nas", rekao je zvaničnik.

Bezbednosne snage na severoistoku Sirije saopštile su da je Turska pokrenula seriju napada u četvrtak sa više od 15 dronova koji su ušli u vazdušni prostor regiona i pogodili mete uključujući infrastrukturu i benzinske i naftne stanice. Snage bezbednosti su u saopštenju navele da su turski napadi ubili šest pripadnika unutrašnjih bezbednosnih snaga na severoistoku Sirije i dva civila u dva odvojena napada.

 

Kasnije u četvrtak, kurdski militanti pokrenuli su raketni napad na tursku vojnu bazu u severnoj Siriji, ranivši pet policajaca i tri vojnika, izvestila je turska privatna novinska agencija DHA.

Turska je udvostručila svoje operacije protiv zabranjene PKK izvodeći vazdušne napade na severni Irak.

Turski zvaničnici rekli su da su svi infrastrukturni i energetski objekti u Iraku i Siriji pod kontrolom PKK, kao i IPG, legitimni vojni ciljevi .

„PKK i IPG su ista teroristička organizacija, oni su svuda naša legitimna meta. Turska je u prošlosti sprovodila operacije kad god i gde god je bilo potrebno, a ove operacije će se nastaviti ako bude potrebno ponovo“, rekao je zvaničnik ministarstva odbrane.

Turska je upozorila snage trećih zemalja da se drže dalje od mesta pod kontrolom PKK i IPG.

"Pozivamo sve strane, posebno naše prijateljske i savezničke zemlje, da se drže podalje od tih terorista. Ovo je samo podsetnik. Na njima je da preduzmu neophodne mere predostrožnosti", rekao je zvaničnik, ne navodeći nijednu zemlju.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading