SAMIT EU NA UDARU RUSKIH HAKERA! Pali sajtovi, građani u panici zbog sajber napada

Autor:

Svet

06.10.2023

18:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hakerska grupa NoName, koja je na servisu za razmenu poruka Telegram tvrdila da stoji iza ovog sajber napada, često pribegava takvim akcijama protiv zemalja koje podržavaju Ukrajinu u ratu sa Rusijom

SAMIT EU NA UDARU RUSKIH HAKERA! Pali sajtovi, građani u panici zbog sajber napada

Foto: pixabay

Ruski hakeri

Španska vlada saopštila je danas da je nekoliko javnih i privatnih veb-sajtova, uključujući sajt grada Granade gde se održava samit EU, na meti napada uskraćivanja usluge (tzv. DDoS), za koji su, kako javlja Rojters, odgovornost preuzeli proruski hakeri.

U saopštenju vlade se navodi da su se svi servisi i sajtovi vratili u normalu nakon manjih prekida rada i da su pojačani nadzor i mere bezbednosti "nakon talasa sajber napada koje su pretrpele različite španske institucije koji se poklopio sa neformalnim samitom" lidera Evropske unije.

DDoS napadi funkcionišu tako što usmeravaju velike količine internet saobraćaja ka ciljanim serverima u pokušaju da ih izbaci van mreže.

Hakerska grupa NoName, koja je na servisu za razmenu poruka Telegram tvrdila da stoji iza ovog sajber napada, često pribegava takvim akcijama protiv zemalja koje podržavaju Ukrajinu u ratu sa Rusijom, međutim u toj objavi nije spomenut samit EU, ali jesu pomenuti razgovori održani u četvrtak u Granadi između ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i španskog premijera Pedra Sančeza, kada je Kijevu ponuđeno šest PVO sistema HAWK.

U objavi grupe dodaje se da su njeni napadi uticali na nekoliko veb stranica španske vlade, metro u Granadi, njenu autobusku liniju i gradski turistički portal.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading