"RUSIJA POŠTUJE TERITORIJALNI INTEGRITET UKRAJINE": Lavrov ŠOKIRAO svet! Šta ova izjava znači? Da li je Putin spreman da se odrekne zauzete teritorije?

Autor:

Svet

24.09.2023

10:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rusija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine u uslovima ispunjenja odredbi usvojenih u deklaraciji o njenoj nezavisnosti 1991. godine, izjavio je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na konferenciji za novinare posle 78. zasedanja Generalne skupštine UN .

"RUSIJA POŠTUJE TERITORIJALNI INTEGRITET UKRAJINE": Lavrov ŠOKIRAO svet! Šta ova izjava znači? Da li je Putin spreman da se odrekne zauzete teritorije?

Foto: Tanjug/AP

Rusija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine u uslovima ispunjenja odredbi usvojenih u deklaraciji o njenoj nezavisnosti 1991. godine, izjavio je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na konferenciji za novinare posle 78. zasedanja Generalne skupštine UN.

"Jedna od glavnih tačaka za nas u Deklaraciji o nezavisnosti bila je da će Ukrajina biti nesvrstana zemlja i da neće ulaziti u nikakve vojne saveze. U tom smislu, pod tim uslovima, podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine", rekao je ministar.

Kako je podsetio Lavrov, Moskva je priznala suverenitet Ukrajine na osnovu njene deklaracije o nezavisnosti, gde je „zapisano mnogo dobrih stvari“, uključujući poštovanje prava nacionalnih manjina. Istovremeno, u dokumentu se direktno pominje ruski jezik.

S tim u vezi, pomenuo je Deklaraciju o principima o odnosima između suverenih država na osnovu Povelje UN, u kojoj se navodi da su države dužne da poštuju suverenitet i teritorijalni integritet onih zemalja „čije vlade poštuju princip samoopredeljenja naroda i dakle predstavljaju celokupno stanovništvo koje živi na datoj teritoriji“.

„Kada su započeli rat protiv Donbasa, protiv Krima, u stvari, pa, kako možete da kažete da ova vlast (posle puča 2014.)predstavlja te ljude. <...> Mi nemao bilo kakvih problema sa teritorijalnim integritetom Ukrajine, uništili su je oni koji su izvršili i podržali državni udar, čiji su lideri objavili rat svom narodu i počeli da bombarduju svoj narod“, naglasio je Lavrov.

Takođe, šef MIP-a je na konferenciji za novinare primetio da je Moskva spremna za pregovore o Ukrajini, ali neće razmatrati nikakve predloge za prekid vatre, pošto je Rusija već jednom prevarena.

Nedelja visokog nivoa Generalne skupštine UN održava se u Njujorku od 19. do 26. septembra. Lavrov predvodi rusku delegaciju.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading