TAJNA CRVENE PLANETE SKRIVANA POLA VEKA: Šokantna istina otkrivena posle 50 godina, NASA otkrila vanzemaljski život na Marsu ali ga je UNIŠTILA

Autor:

Svet

29.08.2023

14:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

NASA je možda otkrila vanzemaljski život na Marsu pre 50 godina kada je prvi put postavila svoja dva lendera Vikinga na Crvenu planetu, ali agencija ga je možda i slučajno ubila.

TAJNA CRVENE PLANETE SKRIVANA POLA VEKA: Šokantna istina otkrivena posle 50 godina, NASA otkrila vanzemaljski život na Marsu ali ga je UNIŠTILA

Foto: Tanjug/AP

Ove tvrdnje je izneo Dirk Šulce-Makuh sa Tehničkog univerziteta u Berlinu , koji veruje da je eksperiment izveden 1970-ih, a koji je dodao vodu u tlo, uništio mogući život u pustom marsovskom pejzažu.

Šulce-Makuh veruje da je voda koja je sadržala rastvor hranljivih materija u zemljištu možda bila previše tečna "i bilo koji život je posle nekog vremena nestao".

Iako ova teorija može nekima zvučati čudno, ovo je slučaj sa mikrobima koji žive u slanim stenama u pustinji Atakama, koja ima sličan pejzaž kao Mars. Njima nije potrebna kiša da bi preživeli - a previše vode bi ih uništilo.

Republika

Foto: youtube.com/abibooarchs

 

 

Dve sonde u NASA-inoj misiji Viking sletele su na Mars 20. jula 1976. (Viking 1) i 3. septembra 1976. (Viking 2).

One su bile opremljeni nizom instrumenata, koji su im omogućili da traže moguće znakove života i proučavaju fizička i magnetna svojstva tla i atmosfere.

Šulce-Makuh je rezultate nazvao „zbunjujućim“, u tekstu za portal BigThink. On je rekao da je jedan od testova bio pozitivan, a drugi negativan na razmenu gasa. Ipak, identifikovane su male količine hlorisanih organskih materija.

Teorija je bila da ako bi život postojao na Marsu,  mikroorganizmi bi konzumirali hranljive materije i oslobađali radioaktivni ugljenik kao gas.

U studiji iz 2007. profesor astronomije je sugerisao da bi život na Marsu mogao sadržavati vodonik peroksid u svojim ćelijama. Veruje se da je Crvena planeta nekada imala uslove slične Zemlji koji su mogli omogućiti mikroorganizmima da prežive pre 3,6 milijardi godina. 

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

„Ako pretpostavimo da se autohtoni marsovski život možda prilagodio svom okruženju ugradnjom vodonik-peroksida u svoje ćelije, to bi moglo objasniti rezultate Vikinga“, napisao je Dirk Šulce-Makuh.

Drugi eksperiment, pirolitičko oslobađanje, testiran na organsku sintezu, takođe je bio pozitivan. Ovaj test je pomešao ugljen-monoksid i ugljen-dioksid sa Zemlje. Lenderi Vikinga su otkrili hlorisane organske materije, ali naučnici su naveli da su ove neobrađene letelice možda zarazile planetu zemaljskim materijama.

„Međutim, kasnije misije su potvrdile prisustvo prirodnih organskih jedinjenja na Marsu, iako u hlorisanom obliku. Život na Marsu se mogao prilagoditi sušnom okruženju tako što se razvio unutar slanih stena i apsorbovao vodu direktno iz atmosfere. Eksperimenti, koji su uključivali dodavanje vode uzorcima tla, možda su uticali na ove potencijalne mikrobe, što je dovelo do njihove smrti.“ 

Republika

Foto: youtube.com/abibooarchs

 

 

Dirk Šulce-Makuh nije prvi naučnik koji je istakao ideju da je NASA pronašla život na Marsu pre 50 godina.

Studija objavljena 2016. potvrdila je istu teoriju. Stručnjaci sa Državnog univerziteta u Arizoni, Tempe, i Nacionalnog instituta za zdravlje, Bethesda, rekli su da su dokazi koje je prikupila misija Viking „u skladu sa biološkim objašnjenjem“, sugerirajući da su se mikroorganizmi na Marsu prilagodili i evoluirali da zadovolje teške životne uslove. 

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading