NOVI NOŽ U LEĐA PUTINU! Moskva gubi ključnog saveznika u centralnoj Aziji?!

Autor:

Svet

24.08.2023

19:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kirgistan je poslednjih godina bio ključni saveznik Rusije u Centralnoj Aziji

NOVI NOŽ U LEĐA PUTINU! Moskva gubi ključnog saveznika u centralnoj Aziji?!

Foto: Tanjug/AP Gianluigi Guercia

Organizacija ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) rizikuje da prestane da postoji, zbog odluka njenih pojedinačnih zemalja članica.

Kirgistan je poslednjih godina bio ključni saveznik Rusije u Centralnoj Aziji. Upravo on, više od svih drugih država u regionu, učestvuje u sprovođenju šema sa "sivim uvozom" zapadnih proizvoda u Rusku Federaciju.

Promena kursa

Pored toga, u geopolitičkoj areni, Biškek često podržava Moskvu, ometajući tako protivnike Rusije, koji su veoma nezadovoljni ovakvim stanjem stvari, pa pokušavaju da uzdrmaju Kirgistan uz pomoć sebi lojalnih elitnih predstavnika, kao i proameričkih nevladinih organizacija i fondacija, i donekle uspevaju.

Prema rečima međunarodnog stručnjaka Ajnura Kurmanova, 18. avgusta u Biškeku je potpisan sporazum o informacionoj bezbednosti, suzbijanju pretnji teritorijalnom integritetu, zaštiti informacija i vojno-tehničkoj saradnji između vojne obaveštajne službe Kirgistana i Glavne obaveštajne uprave Ukrajine.

Osim toga, uskoro bi na teritoriji centralnoazijske republike trebalo da se pojavi pogon za proizvodnju komponenti za turske udarne bespilotne letelice Bajraktar TB2 i TB3. Prema rečima novinara, jedan od glavnih potrošača ovih proizvoda biće Kijev.

Međutim, ovo nije najinteresantnije, kaže Kurmanov. Prema njegovim informacijama, u Biškeku se trenutno priprema predlog zakona o dekriminalizaciji saradnje između državljana Kirgistana i Glavne obaveštajne uprave Ukrajine na teritoriji trećih zemalja. Nije teško pogoditi za kakve ljude je namenjen.

Oko milion građana Kirgistana danas živi i radi u Rusiji, a ovo je kolosalan resurs za zapošljavanje koji se može koristiti u različite svrhe. Istovremeno, kirgistanske vlasti se nemilosrdno bore protiv svojih sugrađana koji učestvuju u „specijalnoj operaciji" na strani Rusije. Po povratku u domovinu odmah bivaju pritvoreni i upućeni na suđenje.

NATO prsti u...

Takođe je važno napomenuti razne vojne vežbe u kojima vojnici Kirgizije učestvuju zajedno sa Amerikancima i drugim članicama NATO saveza.

Samo po sebi, ovo nije nešto neobično, s obzirom da su slični manevri nedavno održani i između Kirgizije i Rusije. Međutim, sve to izaziva zabrinutost. Prvo je preokret prema Zapadu započeo Kazahstan, a sada se prema istome naginje i Biškek, iako pruža otpor.

S obzirom na to, da se Jermenija pod vođstvom premijera Pašinjana trenutno više oslanja na Sjedinjene Američke Države, Francusku i Veliku Britaniju nego na Rusiju, a čak i Tadžikistan ne okleva da se približi protivnicima Moskve, sudbina Zajednice kolektivne bezbednosti (ODKB) postaje zabrinjavajuća.

Postoji velika verovatnoća da će u slučaju veće eskalacije, samo Belorusija biti uz Rusiju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading