MENJA SE IZGLED EVRA: Objavljeni predlozi za novi izgled novčanica, konačnu reč doneće građani evrozone

Autor:

Svet

11.07.2023

14:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropska centralna banka će promeniti izgled novčanica evra, a sadašnji izgled biće zamenjen motivima iz prirode, poput ptica i reka, do budućnosti Evrope, njenih vrednosti i — kako banka kaže — „zajedničkog evropskog identiteta".

MENJA SE IZGLED EVRA: Objavljeni predlozi za novi izgled novčanica, konačnu reč doneće građani evrozone

Foto: shutterstock

Evri

Plan promene novčanica zvanično je predstavljen javnosti u ponedeljak, a time je ECB otvorila javnu raspravu koje će trajati do kraja avgusta, piše briselski Politiko. 

Svi građani evrozone moći će da učestvuju u  anketi  putem veb stranice ECB. Centralna banka će takođe voditi fokus grupe kako bi osigurala da „mišljenja iz cele evrozone budu podjednako zastupljena“.

 

Konsultacije su, međutim, započele nesrećno, jer je bilo „tehničkih problema sa pristupom onlajn anketi“.

 

„Radimo na novoj seriji novčanica visoke tehnologije u cilju sprečavanja falsifikovanja i smanjenja uticaja na životnu sredinu“, rekao je član Izvršnog odbora Fabio Paneta.

Ali banka nije talac bogatstva dopuštajući javnosti da odabere konačan dizajn. Seledeće godine će o tome zvanično doneti odluku Upravni odbor 2024. godine, a onda će proći još dve godine radi rešavanja finesa. 

Šest od sedam predloga odabral je Tematska savetodavna grupa (TGA), grupa stručnjaka koju je ECB imenovala u decembru 2021, posle izbora sa liste od 29 predloga. Upravni savet ECB odlučio je da doda još jednu, temu, „evropsku kulturu“, kako bi ojačao evropski identitet.

Izabrane su prirodne teme poput ptica i reka jer obe simbolizuju odsustvo granica i međusobnu povezanost evropskih zemalja, rekla je ekspertska grupa.

Ekspertska grupa ECB-a je upozorila da bi sedmi predlog „Naša Evropa, mi sami“ mogao biti podložan nerazumevanju jer se gradi na ideji zajedničkog evropskog kulturnog identiteta. 

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading