ZAŠTO RUSIJA PRAVI REZERVNU VOJSKU? Rusi tvrde da se stvara UDARNA PESNICA za ODLUČUJUĆU BITKU, američki analitičari - taj plan je već PROPAO!

Autor:

Svet

23.06.2023

09:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stvaranje rezervne vojske je jasan znak da rusko rukovodstvo namerava da formira novu udarnu pesnicu na bojnom polju radi odbrane od ukrajinskih napada i sprečavanja da oni steknu prednost na jednom ili drugom delu ratne zone.

ZAŠTO RUSIJA PRAVI REZERVNU VOJSKU? Rusi tvrde da se stvara UDARNA PESNICA za ODLUČUJUĆU BITKU, američki analitičari - taj plan je već PROPAO!

Foto: Tanjug/AP

Ministar odbrane Sergej Šojgu je na sednici Saveta bezbednosti Rusije u četvrtak najavio da će do kraja juna biće formirana rezervna vojska, i u bliskoj budućnosti – armijski korpus (koji će verovatno pokrivati granicu sa Finskom). I rezervna vojska i korpus dobiće ukupno više od 3.700 komada opreme. Više od godinu dana ruska odbrambena industrija pravi topove, tenkove i avione u tri smene, a stvaranje rezervne vojske je jasan znak da rukovodstvo Ministarstva odbrane i Generalštaba nameravaju da formira novu pesnicu na bojnom polju kako bi se uspešno odbranilo napade Oružanih snaga Ukrajine, sprečilo ih da steknu prednosti na jednom ili drugom delu ratišta. Drugi cilj je jače uništavanje zapadne vojne opreme koja neprestano pristiže u Ukrajinu.

Prema pisanju lista Komsomolska pravda, ruski vojni stratezi su možda uzeli u obzir i iskustvo Drugog svetskog rata, kada su rezervne armije u odlučujućim trenucima osiguravale pobedu nad neprijateljem u bitkama. Šojgu je pojasnio: „Pravi se i pet tenkovskih pukova – u prvoj i dvadesetoj armiji... Ovih pet pukova je, po ljudstvu i po opremi do sada popunenjeno 60 odsto.

5 tenkovskih pukova znači oko 500 borbenih vozila i najmanje 2 hiljade ljudi.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

 

 

Institut za proučavanje rata: Malo verovatno

Američki analitičari su, međutim, uvereni da je malo verovatno da će rusko Ministarstvo odbrane u potpunosti ispuniti plan predviđenog roka do 1. jula. Američki institut za proučavanje rata (ISW) ukazao je na neuspeh delova plana Kremlja .

ISW je naglasio da Šojguova izjava verovatno potvrđuje ranije izveštaje da ruska vojna komanda formira 25. kombinovanu armiju od regruta sa Dalekog istoka, kao i da regrutuje snage za 40. armiju u sastavu Južnog vojnog okruga (Okruga protivvazdušne odbrane).

20. kombinovana armija koju pominje Šojgu trenutno je bazirana na severoistočnoj granici Ukrajine, a 1. tenkovska armija se smatrala najboljom u Rusiji do februara 2022. godine.

Prema analitičarima, to obe vojne jedinice čini logičnim prvim primaocima novih pukova.

Rusko Ministarstvo odbrane verovatno nastoji da ublaži teškoće stvaranja snaga barem delimično dobrovoljačkim formacijama,a li je malo je verovatno da će Ministarstvo odbrane Rusije u potpunosti formalizovati ruske dobrovoljačke formacije do navedenog roka 1. jula, smatraju analitičari ISW-a.

Po njima, Ministarstvo odbrane nastoji da direktno regrutuje dobrovoljce za popunjavanje svojih formacija.  Šojgu je takođe naredio ruskim dobrovoljačkim formacijama 10. juna da potpišu vojne ugovore sa ruskim MO do 1. jula, što će takođe formalno obezbediti dodatne snage ruskom MO za njegove velike vojne reforme. Međutim, prethodni pokušaj Rusije da u leto 2022. godine formira dobrovoljački 3. armijski korpus nije uspostavio borbeno efikasne snage, navode iz ISW.

 

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
sasa

23.06.2023 11:47

Zasto stvara rezervnu vojsku Rusija zato sto ce zapad uskoro pokusati da napadne rusiju