PUTINOVI PRIJATELJI IZ DETINJSTVA NAŠLI NAČIN DA IZBEGNU SANKCIJE: Zgrću milijarde, a najveću korist ima šef Kremlja

Autor:

Svet

21.06.2023

12:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Boris i Arkadij Rotenberg su bliski prijatelji ruskog predsednika Vladimira Putina iz detinjstva.

PUTINOVI PRIJATELJI IZ DETINJSTVA NAŠLI NAČIN DA IZBEGNU SANKCIJE: Zgrću milijarde, a najveću korist ima šef Kremlja

Foto: Wikipedia/A.Savin, Администрация Президента России, Tanjug/AP

Boris i Arkadij Rotenberg su dva najistaknutija ruska oligarha i bliski prijatelji ruskog predsednika Vladimira Putina iz detinjstva, što im je omogućilo da steknu ogromno bogatstvo

Odrastajući u Lenjingradu, dva brata po imenu Arkadij i Boris Rotenberg pohađala su časove borilačkih veština zajedno sa budućim predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Sa Rastom Putinovog uticaja, raslo je i njihovo bogatstvo.

Nikada ranije viđeni insajderski dokumenti do kojih je došao OCCRP nude uvid u to kako su braća zaštitila svoje bogatstvo od zapadnih sankcija - i ko im je pomogao u tome.

Kada je Rusija napala Ukrajinu 2014. godine, bliske veze Rotenbergovih sa Putinom privikle su neželjenu pažnju, a njihova imovina našla se u opsnosti.

Novi podaci do kojih je došao OCCRP daju uvid u ulogu koju su zapadni advokati, bankari i provajderi korporativnih usluga odigrali u pomaganju Rotenbergovima da zaštite svoju ogromnu imovinu. Arhivu koja je procurila, koja se sastoji od preko 50.000 dokumenata i mejlova poslatih između 2013. i 2020. godine, pribavili su IStories i OCCRP i podelili je sa 15 drugih medija.

Istraživačka serija nazvana je „Dosije Rotenberg“, a jedna od centralnih ličnosti je Maksim Viktorov, 50-godišnji biznismen rođen u Moskvi, čija su ruska menadžerska kompanija i advokatska kancelarija igrale ključnu ulogu u koordinaciji svetskih poslova Rotenbergovih nakon što su sankcionisani.

Uz pomoć Viktorova, njegovih kolega i mnoštva angažovanih stručnjaka – porodica Rotenberg koristila je niz manipulativnih tehnika da bi prebacila svoju imovinu.

Viktorov je, međutim rekao da ni on ni bilo koja od njegovih kompanija nikada nisu prekršili nijedan zakon, „posebno zakon o sankcijama SAD i EU“. 

Veliki deo finansijske imperije Rotenbergovih je 2016. godine bio izložen riziku kada su regulatori sa Britanskih Devičanskih Ostrva počeli da zahtevaju da provajderi korporativnih usluga prestanu da rade sa bilo kojim kompanijama u vlasništvu ljudi koje su sankcionisale Sjedinjene Države, prenose beogradski mediji.

ILS Legal Services S.A., kompanija registrovana u Panami koja je sa Viktorovim radila na poslovima Rotenbergovih, oglasila se tim povodom.

Da bi se pozabavio novim propisima, ILS je predložio poznato rešenje: Zameniti Rotenbergove punomoćnicima koji bi potpisali ugovore o poverenju, dozvoljavajući im da se pojave kao krajnji vlasnici kompanija, a zatim daju vlastima ta imena.

U mejlu Viktorovu, Ruzjak je predložio čoveka po imenu Aleksandar Kozlov, koji je radio kao Rotenbergov telohranitelj, kao jednu od mogućnosti.

Sve ovo poslužilo je braći Rotenberg da istovremeno sakriju svoju imovinu od zapadnih regulatora, ali i da steknu prednost u rodnoj Rusiji.

Oni su zbog prijateljstva sa Putinom često dobijali unosne ugovore sa državom, ali su to i platili. Isto istraživanje OCCRP-a otkrilo je da su upravo braća Rotenberg finansirala luksuznu kuću Putinove ćerke Marije Voroncove u Austriji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading